HULUMTIMEPUBLIKIMEUncategorized @sq

Arsimimi mediatik tek nxënësit e vitit të parë dhe të dytë të arsimit të mesëm

Agjencia për Shërbime Mediatike Audio dhe Audiovizuele, në kuadër të kompetencave të saj ligjore për të inkurajuar zhvillimin e Arsimimit mediatik, përcaktoi nevojën për kërkime mbi edukimin mediatik tek nxënësit e vitit të parë dhe të dytë të arsimit të mesëm për të bërë një vlerësim të synuar të situatës mes të rinjve të kësaj…

Lexo më shumë
Uncategorized @sq

Vështrim ndaj margjinave: Nxitja e edukimit mediatik te personat me aftësi të kufizuara

Blog nga Kristijan Llazarev, specialist i qasjes në organizatën e teknologjisë ndihmëse “Hapni dritaret” Në një epokë të dominuar nga ekranet dhe transmetimi, edukimi mediatik është një aftësi shumë e rëndësishme që na ndihmon të formojmë pikëpamjen tonë të informuar për botën përreth nesh që vjen indirekt përmes kanaleve mediatike. Megjithatë, në këtë përmbytje globale…

Lexo më shumë
DITËT E ARSIMIMIT MEDIATIK 2022NGJARJET

PUNËTORI E ASHMA-së “QASJA URGJENTE” – PËR NEVOJAT MEDIALE TË PERSONAVE ME AFTËSI TË KUFIZUARA

Si e përjetojnë personat me aftësi të kufizuara mënyrën se si prezantohen në media? Cilat janë në fakt nevojat e tyre për komunikim? Çfarë mund të bëjë media për t’iu përgjigjur këtyre nevojave dhe për të ndryshuar mënyrën se si raportojnë për to? Këto janë disa nga temat që do t’i kushtohen punëtorisë “Qasje urgjente”…

Lexo më shumë
DITËT E ARSIMIMIT MEDIATIK 2022NGJARJET

VIDEO – DISKUTIM QARTË DHE ZËSHËM: SI RAPORTON MEDIAT PËR TË RINJT NË MARGJINA

Radio MOF bashkohet me  #Ditët e Arsimimit Mediatik  më datë 27 tetor (e enjte) nga ora 12 me video-diskutimin online “Qartë dhe Zëshëm” me temë: “Si raportojnë mediat për të rinjtë në margjina.” Fokusi do të jetë tek personat me zhvillim atipik, pra të rinjtë me kushte dhe aftësi të kufizuara të ndryshme, ndaj diskutimi…

Lexo më shumë
DITËT E ARSIMIMIT MEDIATIK 2022NGJARJET

PANEL DISKUTIM “ARSIMIMI MEDIATIK DHE STUDENTËT”

Fakulteti Filologjik “Bllazhe Koneski” – Shkup , Instituti për Studime të Komunikimit ICS dhe Media, dhe Literacy Project You Think,  Ju paraqesin panel-diskutim “Arsimimi Mediatik dhe studentët” w cila do të mbahet me datë 27.10.2022 (e enjte), me fillim prej ora 12.30 Amfiteatrin 3 të Fakultetit Filologjik. ➡ Ngjarja është e hapur për media. Në…

Lexo më shumë
DITËT E ARSIMIMIT MEDIATIK 2022NGJARJET

PANEL DISKUTIM “NËPËRMJET ARSIMIMIT MEDIATIK ARSIMOJMË GJENERAT E REJA PA PARAGJYKIME DHE STERIOTIPE”

Panel diskutim “Përmes Arsimimit mediatik ne arsimojmë gjeneratat e reja pa paragjykime dhe stereotipa” do të mbahet më 26 tetor (e mërkurë), në hotelin “Holiday Inn” në Shkup, me fillim nga ora 11:00. Mësimdhënës, profesorë, përfaqësues të organizatave të shoqërisë civile dhe gazetarë janë ftuar si panelistë, të cilët do të diskutojnë mbi Arsimimin mediatik…

Lexo më shumë
DITËT E ARSIMIMIT MEDIATIK 2022NGJARJET

IKS, PROJEKTI “Përdor FAKTET”

Si ta njohim dezinformimin, ku ta raportojmë, por edhe si të krijojmë përmbajtje mediatike, do të mësojmë në laboratorin mediatik që Instituti për Studime të Komunikimit organizon më 26 tetor (e mërkurë) nga ora 13:00 në SHMKM “Gostivar” – Gostivar. Punëtoria është pjesë e projektit “Përdor Faktet” e Institutit për Studime të Komunikimit të financuar…

Lexo më shumë
DITËT E ARSIMIMIT MEDIATIK 2022NGJARJET

NGJARJE TË MRT-së PËR DITËT E ARSIMIMIT MEDIATIK 2022

Televizioni maqedonas, në vazhdimësi, jep kontributin e tij në promovimin e arsimimit mediatik tek fëmijët, të rinjtë dhe të rriturit. Në kuadër të DAM 2022, nga 25.10. deri më 01.11. do të transmetohen emisionet edukative: – seriali MAGJISTAR DHE SHGJERËSJA (koha kryesore, çdo ditë pune në orën 11:15), – seriali RINIA PËR TË RINJTË (të…

Lexo më shumë
DITËT E ARSIMIMIT MEDIATIK 2022NGJARJET

FILMA PËR FËMIJËT E SHKOLLËS FILLORE – PROGRAM FILMOR I DITËVE TË ARSIMIMIT MEDIATIK 2022

Ditët e arsimimit mediatik 2022 – kushtuar diversitetit dhe arsimimit mediatik – motoja e të cilave është “Mendo në mënyrë kritike, krijo të gjithë historinë”, ofron gjithashtu në programin e saj qasje falas për shkollat në shfaqjet filmike të filmave tematikë të destinuar për fëmijët nga klasa e VI deri në IX. Tre filmat tematikë…

Lexo më shumë
DITËT E ARSIMIMIT MEDIATIK 2023TAKIMET E RRJETIT

TAKIM VJETOR I RRJETIT PËR ARSIMIM MEDIATIK NË VITIN 2023

Më datë 31 tetor 2023 në ora 13:00, në ambientet e Agjencisë për Shërbime Mediatike Audio dhe Audiovizuele u mbajt takimi i Rrjetit për Arsimim Mediatik. Në takim u përmbyll programi i Ditëve të Arsimimit Mediatik 2023, i cili tashmë është bërë traditë në organizimin e këtij manifestimi. Në takim morën pjesë Emilia Petreska –…

Lexo më shumë
DITËT E ARSIMIMIT MEDIATIK 2023NGJARJET

Akademia e SHGM-së për Gazetari të Përgjegjshme dhe të Lirë: “Trajnim – Akademia për Gazetarët dhe Punëtorët e Medias – T-AJM”

Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM), Federata Evropiane e Gazetarëve (IFJ) dhe Iniciativa për Perspektivë Evropiane (IEP), në kuadër të Javës Ndërkombëtare të Edukimit Mediatik, sot prezantuan iniciativën “Akademia e trajnimit për gazetarë dhe punëtorët e medias – T-AJM” e cila synon të kontribuojë në krijimin e një ambienti të favorshëm në të cilin do…

Lexo më shumë
DITËT E ARSIMIMIT MEDIATIK 2023

Dokumentar i realizuar filmik – 5 vite Ditë të Arsimimit Mediatik

Dokumentar i realizuar filmik – 5 vite Ditë të Arsimimit Mediatik Rrjeti për Arsimim Mediatik këtë vit shënon 5-vite nga ekzistimi i tij, dhe me këtë rast, dhe me qëllim të bërjes së një kolazhi nga aktivitetet e realizuara deri më tani, është punuar filmi dokumentar 5 vite Ditë të Arsimimit Mediatik. Filmi zgjat 10 minuta dhe…

Lexo më shumë
DITËT E ARSIMIMIT MEDIATIK 2023NGJARJET

PREZANTIM I UDHËZUESIT PËR TRAJNUESIT DHE PËR ZHVILLIMIN E AFTËSIVE PËR ARSIMIM MEDIATIKE

Më 27 tetor, Instituti për Studime Komunikuese (ISK) në Agjencinë për Shërbime Mediatike Audio dhe Audiovizuele (ASHMAA) organizoi prezantimin e Udhëzuesit për trajnuesi – Zhvillimi i aftësive për Arsimim mediatik. Në prezantim morën pjesë profesorë, mësimdhënës dhe nxënës nga disa shkolla të mesme të vendit. Përfaqësuesit e ISK-ës ua përcollën përvojën e zbatimit të këtij modeli…

Lexo më shumë
DITËT E ARSIMIMIT MEDIATIK 2023NGJARJET

DEBAT PUBLIK MBI ROLIN E MEDIAVE TË KOMUNITETIT NË PROMOVIMIN E DEMOKRACISË PLURALISTE

Në debatin online të mbajtur në kuadër të Arsimimit Mediatik , organizatat e shoqërisë civile që punojnë në nivel lokal debatuan për faktorët që pengojnë përfshirjen e qytetarëve me forma të ndryshme të aftësisë së kufizuar në sferën publike. Shtysë për debatin ishin gjetjet e hulumtimit më të fundit të realizuar nga organizata të shoqërisë civile nga rajonet Lindore…

Lexo më shumë
DITËT E ARSIMIMIT MEDIATIK 2023

Ekspozitë e hapur “Bota digjitale , kurth për të dhënat personale”

Në dy muajt e ardhëm “Europe House” Shkup , të gjithë e vizitorët e interesuar do mund ta shikojnë ekspoziten multimediale ” Dhoma prej xhami : “Bota digjitale , kurth për të dhënat personale “. Ekspozita përbëhet nga postera të ilustruar dhe video animacione , të dizajnuara dhe të përgatitura nga Taktikal Tek (Tactical Tech),…

Lexo më shumë
DITËT E ARSIMIMIT MEDIATIK 2023

Дebat online „Media e komunitetit dhe demokracia pluraliste“

Më 25 tetor, Instituti RESIS (www.resis.mk) do të mbajë një debat online me temën “Mediat e komunitetit dhe demokracia pluraliste” ku do të prezantojë gjetjet e hulumtimit të realizuar vitin e kaluar “Nevojat e komunikimit të personave me aftësi të kufizuara nga Rajoni Lindor dhe Juglindor”, pjesë e projektit “Inkurajimi i angazhimit qytetar në qeverisjen…

Lexo më shumë
DITËT E ARSIMIMIT MEDIATIK 2023

Punëtoria “Nga radiodifuzioni në internet – rruga drejt rregullimit modern të mediave”

Në kuadër të Ditëve të Arsimimit Mediatik 2023, Agjencia për Shërbime Mediatike Audio dhe Audioviziuele për punonjësit e saj do të mbajë  punëtorinë “Nga radiodifuzioni në internet – rruga drejt rregullimit modern të mediave” Punëtorinë do të mbaje nga Dr. Majke Isenberg nga rregullatori i medias të Rajna-Vestfalija e Veriut, e cila do të ndajë…

Lexo më shumë
DITËT E ARSIMIMIT MEDIATIK 2023

Njoftimin e konferencës 24.10.2023

Ditët e pesta radhazi e Arsimimit Mediatik (2023) do të fillojnë me Konferencën “Arsimimi mediatik në hapësirat digjiitale”, e cila do të mbahet më 24 tetor, në Ragusa 360 në Shkup. Hapja zyrtare fillon në orën 10:00. Konferenca organizohet nga Agjencia për shërbime mediatike audio dhe audiovizuele, Metamorfosis, Instituti Maqedonas për Media dhe IREX (me…

Lexo më shumë
DITËT E ARSIMIMIT MEDIATIK 2023NGJARJET

Diskutim në podcast „Edukimi mediatik në hapësirën digitale“

Jeta digjitale sjell shprehi të reja për informacion, komunikim, vetë-përfaqësim dhe socializim. Këto janë gjërat e përditshme që jetojmë, tani dhe këtu. Rrjetet sociale dhe mediat online, nga njëra anë, ofrojnë një mjedis që inkurajon rritjen dhe përparimin, por në të njëjtën kohë sjellin edhe sfida dhe efekte anësore nga digjitalizimi i shpejtë dhe format…

Lexo më shumë
DITËT E ARSIMIMIT MEDIATIK 2023NGJARJET

Këndi i shtypit me prof. Dr. Marjan Tanushevski

Akademia e Biznesit Smilevski-BAS, në vazhdimësi për shtatë vite, në kuadër të lëndës mësimore “Marrëdhëniet me publikun” me modul të veçantë “Arsimimi mediatik” ofron sqarim të gjendjes me Arsimimin mediatik, analiza dhe rekomandime krahasuese. Më 27 tetor në BAS-Manastir, prof. Dr. Marjan Tanushevski, gazetar i MIA, do të mbajë orë akademike – kënd shtypi, i…

Lexo më shumë
DITËT E ARSIMIMIT MEDIATIK 2023

SEANCË E KOMISIONIT TË ANKESAVE TË KEMM

Komisioni për ankesa pranë Këshillit të Etikës në Media të Maqedonisë, më 27 tetor 2023, në kuadër të Ditëve të Arsimimit mediatik, do të mbajë seancë publike ku do të shqyrtohen ankesat e pranuara nga qytetarët dhe organizatat. Studentët nga disa universitete, të cilët janë ftuar të marrin pjesë në seancë, do të inkurajohen të përfshihen në diskutim…

Lexo më shumë
DITËT E ARSIMIMIT MEDIATIK 2023

PUNËTORIA “NGA RADIODIFUZIONI NË INTERNET – RRUGA DREJT RREGULLIMIT MODERN TË MEDIAVE”

Në kuadër të Ditëve të Arsimimit Mediatik 2023, Agjencia për Shërbime Mediatike Audio dhe Audioviziuele për punonjësit e saj do të mbajë  punëtorinë “Nga radiodifuzioni në internet – rruga drejt rregullimit modern të mediave” Punëtorinë do të mbaje nga Dr. Majke Isenberg nga rregullatori i medias të Rajna-Vestfalija e Veriut, e cila do të ndajë…

Lexo më shumë
DITËT E ARSIMIMIT MEDIATIK 2023

Na dëgjoniii! Me Noelën dhe Darijën në UKLO FM

Radioja universitare UKLO FM-Manastir, radioja e Universitetit “Shën Kliment Ohridski” – Manastir, e cila është pjesë e Rrjetit për Arsimim mediatik, si dhe këtë vit edicioni i programit radiofonik për fëmijë “Na dëgjoniii!” i transmetuar më 12 tetor 2023 kushtuar Arsimimit mediatik. Emisioni radiofonik Na dëgjoniii!” është i destinuar për fëmijë, adoleshentë dhe të rinj.…

Lexo më shumë
DORACAK

BOTA DIGJITALE E GJENERATËS ALFA – UDHËZUES PËR ARSIMIMIN MEDIATIK PËR PRINDËRIT DHE KUJDESTARËT

Më 25 prill 2023, u mbajtë promovimi i “Bota digjitale e gjeneratës Alfa – Udhëzues për artsimimin mediatik për prindërit dhe kujdestarët e fëmijëve 5 deri në 10 vjeç”, i cili u realizua në kuadër të projektit të USAID-it për arsimim mediatik “Të rinjtë mendojnë”, I realizuar nga IREKS në partneritet me MOF. Radio MOF…

Lexo më shumë
DITËT E ARSIMIMIT MEDIATIK 2022NGJARJET

PËRMBLEDHJE E SHKURTËR NGA DISKUTIMI ONLINE “QARTË DHE ZËSHËM” ME TEMËN: “SI RAPORTOJNË MEDIAT PËR TË RINJTË ME ZHVILLIM ATIPIK”

SI personat me zhvillim atipik, respektivisht të rinjtë me gjendje dhe pengesa të ndryshme, paraqiten në public dhe media? Si të përmirësohet dukshmëria e tyre në jetën publike dhe të mos i margjinalizojmë? Shikoni një klip të shkurtër nga diskutimi online “Qart dhe zëshëm” me temë  “Si mediat raportëjnë për të rinjtë me zhvillim atipik”.

Lexo më shumë
DITËT E ARSIMIMIT MEDIATIK 2022NGJARJET

ARSIMIMI FILMIK, MEGJITHËSE I RËNDËSISHME PËR ZHVILLIMIN E FËMIJËVE, MBETET I MARGJINALIZUAR NË SISTEMIN ARSIMOR

Shkup, 13 nëntor 2022 (MIA) – Filmi ka një ndikim të madh në zhvillimin e njohurive kreative, kritike dhe kulturore, aftësive dhe kompetencave të ardhshme te fëmijët, dhe sipas ekspertëve është një mjet po aq efektiv për forcimin e motivimi për të mësuar. Megjithatë, me ritme të ngadalta ky art kulturor po përpiqet të gjejë…

Lexo më shumë
DITËT E ARSIMIMIT MEDIATIK 2022NGJARJET

U MBAJT PUNËTORIA PËR NEVOJAT MEDIATIKE E PERSONAVE ME AFTËSI TË KUFIZUAR “QASJE E MENJËHERSHME”

Në kuadër të ditëve të arsimimit mediatik 2022, u mbajt punëtori Punëtori mbi nevojat mediatike të personave me aftësi të kufizuara me tiutll “QASJE E MENJËHERSHME”,  me ornganizim të ASHMAA-së. Gjatë punëtorisë u kërkuan përgjigje për pyetjet e mëposhtme: – Si e përjetojnë personat me aftësi të kufizuara mënyrën e paraqitjes së tyre në media?…

Lexo më shumë
NGJARJET

Agjencia e mbajti takimin e saj të parë publik – Shkup, 19 mars 2014

Shkup, 19.03.2014 – Sot, Agjencia për shërbime mediatike audio dhe audiovizuele në pajtueshmëri me obligimiet e përcaktuara me Ligjin për shërbime mediatike audio dhe audiovizuele e mbajti takimin e parë publik. Qëllimi i këtij takimi ishte që të gjithë anëve të interesuara tu mundësohet ti shprehin mendimet dhe qëndrimet e tyre në lidhje me zhvillimin e…

Lexo më shumë
NGJARJET

U REALIZUA DEBAT “KUPTIMI KRITIK I MEDIAVE – GJINIA, TË RINJTË, ARSIMIMI MEDIATIK”

Shkup, 23.12.2014 – Agjencia për shërbime mediatike audio dhe audiovizuele, në kuadër të plotësimit të obligimeve të saja ligjore e nxit arsimimin mediatik për të përcjell trajtimin e gjinive në mediume, organizoi debat të titulluar “Kuptimi kritik i mediumeve – gjinia, të rinjtë dhe arsimimi mediatik” që u realizua në hapësirat e qendrës informative të BE-së në…

Lexo më shumë
NGJARJET

U REALIZUA PUNËTORI PËR ARSIMIM MEDIATIK – SHKUP, 27.04.2015

Shkup, 27.04.2015 – Agjencia për shërbime mediatike audio dhe audiovizuele, në hapësirat e Qendrës informuese të BE-së në Shkup, organizoi punëtori ku u prezantua Draft-programi për nxitjen e arsimimit mediatik në Republikën e Maqedonisë. Me ligjin për shërbime mediatike audio dhe audiovizuele, Agjencia mori obligim që të ndërmerr aktivitete për nxitjen e arsimimin mediatik dhe si…

Lexo më shumë
FUSHATA

KU ËSHTË GORANI?

Agjencia për shërbime mediatike audio dhe audiovizuele krijoi edhe versionin e adaptuar në gjuhën maqedonase të spotit “Ku është Klausi?” nga organizata gjermane klicksafe.de, përkthimin e të cilit e bënë të punësuarit e Agjencisë, ndërsa sinhronizimi dhe titrimi u realizua nga TV Sitel. Qëllimi është që edhe njëherë të kthehet vëmendja e prindërve ndaj faktit…

Lexo më shumë
NGJARJET

TAKIMI I TRETË PUBLIK I AGJENCISË PËR VITIN 2015 – PROGRAM PËR NISJEN E ARSIMIMIT MEDIATIK NË REPUBLIKËN E MAQEDONISË

Shkup, 18.09.2015 – Agjencia për shërbime mediatike audio dhe audiovizuele, në pajtim me Ligjin për shërbime mediatike audio dhe audiovizuele e realizoi takimin e tretë publik për vitin 2015. Për realizimin e Programit vjetor për punën e ASHMA foli dr. Zoran Trajcevski, drejtor i Agjencisë i cili në mënyrë të detajuar i arsyetoi aktivitet e realizuara:mbikëqyrjet…

Lexo më shumë
NGJARJET

KONFERENCË “ARSIMIMI MEDIATIK SI PARAKUSHT PËR QYTETËRIM AKTIV”

Më 27 tetor 2016., u mbajtë konferencë “Arsimimi mediatik si parakusht për qytetërim aktiv”, ku është prezantuar raporti nga hulumtimi “Arsimimi mediatik në Maqedoni: lidhja që mungon për qytetarin aktiv”. Ngjarja u organizua nga Shkolla e Lartë e Gazetarisë dhe Marrëdhënieve me Publikun në partneritet me Institutin për Dallime  në Media në Londër dhe gazetën…

Lexo më shumë
NGJARJET

TAKIMI I KATËRT PUBLIK I AGJENCISË PËR VITIN 2016 – NIVELI I ARSIMIMIT MEDIATIK TEK POPULLATA E RITUR NË RM

Shkup, 30.12.2016. – Agjencia për shërbime mediatike audio dhe audiovizuele, dje e mbajti takimin e fundit publik për vitin 2016. Në fillim, Drejtori i Agjencisë, dr Zoran Trajçevski i prezantoi aktivitetet që i ka realizuar Agjencia gjatë tremujorit të kaluar, sipas Programit vjetor të punës. Fokusi i Agjencisë në tre muajt e fundit në veçanti…

Lexo më shumë
PROJEKTE

FORUMI RINOR

Në fokusin e “Arsimimit mediatik rinor” janë të rinjtë, vetëdija e të cilëve për arsimimin mediatik nuk ekziston ose është në nivel të ulët, por që kanë interes të marrin pjesë në ndarjen kualitative të ideve dhe qëndrimeve të tyre, si dhe të informojnë për ngjarje dhe ndodhi – qëllimi përfundimtar i të cilëve është…

Lexo më shumë
NGJARJET

AGJENCIA REALIZOI TAKIMIN E KATËRT PUBLIK PËR VITIN 2017 – PROMOVIM I WWW.MEDIUMSKAPISMENOST.MK

Shkup, 22.12.2017. – Sot, Agjencia realizoi takimin e fundit publik për vitin 2017. Për aktivitetet e realizuara sipas programit vjetor foli d-r Zoran Trajçevski, drejtori i Agjencisë, i cili i prezantoi aktivitetet që i realizoi Agjencia gjatë tremujorit të kaluar – mbikëqyrjet ndaj radiodifuzerëve, operatorët e rrjeteve publike të komunikimit elektronik dhe publikuesit e mediumeve të…

Lexo më shumë
NGJARJET

U PROMOVUA DVD PËR ARSIMIMIN MEDIATIK DEDIKUAR PËR SHKOLLAT FILLORE

Shkup, 25.01.2018. – Në kuadër të përpjekjeve për nxitjen e zhvillimit të arsimimit mediatik, Agjencia sot promovoi projektin e parë së bashku me disa anëtare të Rrjetit për arsimim mediatik – DVD dedikuar shkollave fillore në Republikën e Maqedonisë.Projekti u financua nga Agjencia, kurse u përkrah nga Byroja për zhvillimin e arsimit, si dhe Ministria e…

Lexo më shumë
NGJARJET

KONFERENCË “ARSIMIMI MEDIATIK NË MAQEDONI: NË OSE JASHTË ARSIMIT”

Më 22 shkurt 2018 në Shkup, u mbajt konferenca “Arsimimi mediatik në Maqedoni: në ose jashtë arsimit”, e cila theksoi nevojën për trajnim të vazhdueshëm të stafit mësimdhënës në shkollat ​​fillore dhe të mesme. Ngjarja u organizua nga Shkolla e Lartë e  Gazetarisë dhe Marrëdhënieve me Publikun në partneritet me Institutin për Dallime në media…

Lexo më shumë
PROJEKTE

KONKURSI I SHKOLLËS SË MESME PËR PRODUKTIN MË TË MIRË MEDIATIK “SHPREHU PËRMES MEDIUMEVE”

Shkolla e Lartë e Gazetarisë dhe Marrëdhënieve me Publikun kohët e fundit shpalli një konkurs për produktin më të mirë mediatik (histori fotografike, poster ose video një minutëshe) të bërë nga nxënës të shkollave të mesme me temën “Do të doja në komunën time të…”. Konkursi zgjat deri më 29 Prill 2018, të tre më…

Lexo më shumë
NGJARJET

VETREGULLIM EFIKAS DHE QYTETARË TË ARSIMUAR MEDIATIKISHT PËR KOMUNIKIM ONLINE ME PËRGJEGJËSI

Inkurajimi i të menduarit kritik dhe Arsimimi mediatik midis përdoruesve të rrjeteve sociale, ngritja e kulturës politike të komunikimit, vetë-rregullimi efektiv dhe i pavarur në internet dhe zbatimi i qëndrueshëm i ligjeve janë disa nga sugjerimet në lidhje me zgjidhjen e problemeve të komunikimit në hapësirën e internetit, të cilat u theksuan në konferencën “Të…

Lexo më shumë
NGJARJET

“PJESËMARËS NGA MAQEDONIA, KROACIA DHE LITUANIA MBLODHËN MJETE PËRMES ANKANDI TË HESHTUR TË FOTOGRAFIVE ME MESAZHE FILANTROPIKE”

Të premten (4 maj) në Qendrën e Inovacionit-Telekom përmes një ankandi të heshtur fotografish u mbajt mbledhje STRATEG Gala. Vizitorët po ofertonin për fotot e studentëve nga Shkupi, Rijeka dhe Radvilishkis që ishin pjesë e fushatës “Mirësia është rreth nesh, ne vetëm duhet ta njohim atë”. Shuma e përgjithshme që është realizuar nga shitja në…

Lexo më shumë
PUNËTORI

RRJETËZIM I FAKTORËVE RELEVANT TË NEVOJSHËM PËR KUPTIMIN MIRË TË ARSIMIMIT MEDIATIK

Arsimimi informatik mediatik është një koncept dinamik i të mësuarit gjatë gjithë jetës, dhe me ndryshimin e teknologjisë, ndryshon edhe përkufizimi. Sidoqoftë, fuqia e bashkëpunimit midis palëve të ndryshme të interesit, si institucionale ashtu edhe jo-institucionale, është çelësi për zhvillimin e kësaj fushe, pra për të kuptuar vetë konceptin dhe zbatimin e tij nga qytetarët.…

Lexo më shumë
PROJEKTE

RRJETËZIM I FAKTORËVE RELEVANT TË NEVOJSHËM PËR KUPTIMIN MIRË TË ARSIMIMIT MEDIATIK

Më 1 qershor, u mbjatë ngjarja e parë e projektit “Mendimi kritik për qytetarët me aftësi mediale – CreTink” të Fondacionit Metamorfozis dhe Eurothink, i cili do të zbatohet në 3 vitet e ardhshme, me mbështetjen e Bashkimit Evropian. Qëllimi është të inkurajojë bashkëpunimin në fushën e zhvillimit të të menduarit kritik dhe shkrim -leximit…

Lexo më shumë
FUSHATA

QYTETARË TË ARSIMUAR MEDIATIKISHT – PËR NDER PA STRES, GJEJE LAJMIN E VËRTET

Në kuadër të projektit  „Me mendim kritik deri te qytetarët me aftësi mediatike – KriThink“, Shoqata „Media Plus“ dhe kanal 77, nëpërmjet audio dhe video spoteve e filluan fushatën „qytetar i arsimuar mediatikisht – për nderim pa stres, gjeje lajmin e vërtetë“. Në vazhdim video spoti me këngë rep e përpunuar në kuadër të këtijë…

Lexo më shumë
NGJARJET

TAKIMI NJOFTUES ME GRANTISTËT E PROGRAMMIT PËR GRANTE TË VOGLA NGA PROJEKTI “PËRMES MENDIMIT KRITIK DERI TE QYTETARË ME AFTËSI MEDIATIKE – KRITINK“

Në kuadër të programit për grante të vogla nga projekti “Përmes mendimit kritik deri te qytetarë me aftësi mediatike – KriTink”, më 19 tetor 2018, në Qendrën Civile të resurseve Shkup, u realizua takimi njoftues për grantistët. Në kuadër të takimit, gjashtë grantistët nga gjashtë rajonet e ndryshme planore të Maqedonisë, përmes prezantimit të projekteve…

Lexo më shumë
PUNËTORI

PUNËTORI ME SHKOLLARË TË MESËM NGA SHTATË SHKOLLA TË MESME NGA MANASTIRI NË KUADËR TË PROJEKTIT “TEMË PËR DILEMË”

“Vlerësoj se të gjithë duhet të kenë mundësinë të marrin pjesë në një trajnim të tillë të Arsimimit mediatik. Njohuritë që kam fituar nga trajnimi do të jenë të dobishme për mua në të ardhmen ” – thotë Marija Delovska, studente në PSU SABA – Manastir. “Punëtoria e sotme ishte shumë interesante dhe edukative. Mësova…

Lexo më shumë
PUNËTORI

KONKURS I NXËNËSVE TË SHKOLLAVE TË MESME NË MANASTIR ME TEMË ARSIMIMI MEDIAIK DHE TË MENDUARIT KRITIK

Shoqata GANIMED nga Manastiri gjatë dy javëve të kaluara me sukses i ka realizuar shtatë punëtoritë, të parapara për 140 nxënës të shkollave të mesme të Manastirit prej 7 shkollave të këtij qyteti. Punëtoria e fundit u mbajt më 1 nëntor 2018 së bashku me njëzet nxënës të SHMSH “Kuzman Shapkarev” Qëllimi kryesor i këtyre…

Lexo më shumë
NGJARJET

FITUES TË GRANTEVE NGA PROJEKTI “KRITINK E VIZITUAN АGJENCINË

Shkup, 05.11.2018 Fitues të grantit nga programi për grante të vogla, të projektit “Përmes mendimit kritik deri te qytetarë me aftësi mediatike – KriTink”, organizuar nga Fondacioni Metamorfozis dhe Eurotink – Qendra për strategji evropiane, më 2 nëntor e vizituan Agjencinë për shërbime mediatike audio dhe audiovizuele. Përfaqësuesit e organizatave civile patën mundësi që të njihen…

Lexo më shumë
NGJARJET

ISK E PARALAJMËRON JAVËN KUNDËR LAJMEVE TË RREJSHME NGA DATA 12 E DERI MË 18 NËNTOR

Instituti për studime komunikuese (ISK) në kuadër të projektit  „Arsimimi për lajmet dhe arsimimin digjital“  të MIM, IKS, SSNM, dhe MDI nga Londra, përgaditën  një sërë trajnimesh, debates, kuize online dhe video, Java kundër lajmeve të rrejshme si pjesë e e cila do të mbahet në periudhën nga 12 deri më 18 nëntor. Aktivitetet kanë pëe qëllim të…

Lexo më shumë
NGJARJET

REKOMANDIME PËR INTEGRIMIN E KONCEPTIT TË ARSIMIMIT MEDIATIK NË SFERA TË NDRYSHME TË SHOQËRISË

Më 13 dh 14 nëntor 2018, Instituti maqedonas për mediume organizoi vizitë studimore për përfaqësuesit nga rjeti maqedonas i arsimimit mediatik dhe rjetit Irlandez për arsimim mediatik në Dablin, Republika e Irlandes. Në vizitën studimore morën pjesë përfaqësues të Ministrisë së Arsimit, Byrosë për Zhvillimin e Arsimit, Agjencisë për Shërbime Mediatike Audio dhe Audiovizuale, Shërbimi i…

Lexo më shumë
NGJARJET

VIZITË STUDIMORE PËR NDËRTIMIN E KAPACITETEVE TË RRJETIT TË ARSIMIMIT MEDIATIK NË MAQEDONI

Më 13 dhe 14 nëntor, MIM organizoi një vizitë studimore për përfaqësuesit e Rrjetit të arsimimit emdatik nga Maqedonia në Rrjetin Irlandez të arsimimit medatik në Dublin, Republika e Irlandës. Qëllimi i vizitës ishte shkëmbimi i njohurive, përvojës dhe praktikave midis përfaqësuesve përkatës të dy rrjeteve dhe u organizua si pjesë e projektit “Forcimi i…

Lexo më shumë
NGJARJET

ARSIMIMI MEDIATIK NUK MËSOHET MJAFTUESHËM NË ARSIMIN FILLOR

Shkolla e Lartë e Gazetarisë dhe Marrëdhënieve me Publikun në kuadër të projektit trevjeçar të “Koalicionit për Arsimim Mediatik” organizoi një konferencë me temë “Arsimimi mediatik në arsim – parakusht për pjesëmarrjen e të rinjve në proceset shoqërore dhe politike në Maqedoni”, e cila u mbajt në orën 12 /18/2018 në Shkup. Në këtë aktivitet…

Lexo më shumë
NGJARJET

U MBAJT TRYEZA E RRUMBULLAKËT “SFIDAT DHE PROBLEMET E GAZETARËVE TË RINJ”

Më 20 shkurt 2019, në Klubin e Gazetarëve u mbajt tryeza e rrumbullakët “Sfidat dhe Problemet e Gazetarëve të Rinj” në kuadër të Projektit të Shprehjes së Rinisë të financuar nga Bashkimi Evropian, i organizuar nga Radio MOF dhe Rinia e Edukimit Rinor. Në tryezën e rrumbullakët, pjesëmarrësit folën për problemet me të cilat ballafaqohen…

Lexo më shumë
FUSHATA

VIDEO PROMOVUESE PËR ARSIMIM MEDIATK DHE MENDIM KRITIK

21.02.2019 – Në kuadër të prrojektit „Temë për dilemë“ të ciln e realizon shoqata Ganimed nga Manastiri, në periudhën e kaluar u inqizuan 7 video promovuese, ndërmjet së cilave promovohet arsimimi mediatik dhe mendimi kritik. Videot janë me karakter edukativ dhe zbavitës, ndërsa si aktorë paraqiten nxënës të shkollave të mesme nga shtatë shkolla të mesme…

Lexo më shumë
PROJEKTE

MAMIL I PËRZGJODHUR MES 10 PROJEKTEVE MË TË MIRA PËR ARSIMIM MEDIATIK NË EVROPË

Komisioni Evropian ka zgjedhur projektin MAMIL të Shkollës së Gazetarisë dhe Marrëdhënieve me Publikun, si një nga 10 projektet më të mira të arsimimit mediatik në Evropë për vitin 2019. Më 19 Mars, në Bruksel, zyrtarët e shkollës së mesme do të prezantojnë aktivitetet e tyre për promovimin e arsimimit mediatik në media, duke u…

Lexo më shumë
TAKIMET E RRJETIT

U MBAJT TAKIM PUNE I RRJETIT PËR ARSIMIM MEDIATIK – 17.05.2019

Shkup, 17.05.2019 – Sot u mbajt një takim i Rrjetit për arsimim mediatik, ku u diskutua për aktivitetet aktuale të anëtarëve, projektet aktuale, si dhe për të ardhmen e Rrjetit dhe mundësinë e organizimit të ngjarjeve dhe aktiviteteve të përbashkëta. Në takim, përfaqësuesit e Institutit Maqedonas të Medias, Fondacionit Metamorfozis dhe Forumit Edukativ Rinor iu…

Lexo më shumë
PROJEKTE

MISIONI I OSBE-SË NË SHKUP BUBLIKOI THIRJE PUBLIKE PËR HULUMTIMIN E ARSIMIMIT MEDIATIK

Shkup, 4 korik 2019 – Misioni i OSBE-së në Shkup, sot publikoi thirje publike për angazhimin e ofruesit lokal të shërbimeve për përegaditjen e hulumtimit, respektivisht anketë e dizajnuar dhe grumbullim i të dhënave, për nivelin e arsimimit mediatik në Republiken e Maqedonisë së Veriut në vitin 2019. Thirja publike mund të shihet në linkun më…

Lexo më shumë
NGJARJET

ASHMAA DHE MISIONI I OSBE-Ë NË SHKUP DO TË PUNOJNË PËR NGRITJEN E VETËDIJES SË ARSIMIMIT MEDIATIK

Shkup, 08.07.2019 – Agjencia për shërbime mediatike audio dhe audiovizuele dhe Misioni i OSBE-së në Shkup sot nënshkruajtën memorandum bashkëpunimi me çka në bazë të këtijë bashkëpunimi do të ndërmeren aktivitete të përbashkëta për ngitjen e nivelit të arsimimit mediatik në vend. Bëhet fjalë për realizimin e hulumtimit të nivelit të arsimimit mediatik tek polullata e rritur…

Lexo më shumë
TAKIMET E RRJETIT

U MBAJT TAKIM ME ANËTARËT E RRJETIT TË ARSIMIMIT MEDIATIK – 03.10.2019

Shkup, 3 tetor 2019 – Sot u mbajtë takim me anëtarët e rrjetiti të arsimimit mediatik, ku mes tjerash u votua edhe për anëtarë të grupit kordinativ të rrjetit dhe u diskutua për programën e ditëve të arsimimit mediatik 2019. Në takim u bë edhe prezantimi i përbërjes së anëtarëve të tri grupeve punuese në rrjet – arsimim…

Lexo më shumë
TAKIMET E RRJETIT

Одржан состанок на Мрежата за медиумска писменост – 15.11.2019

ЗАПИСНИК ОД СОСТАНОКОТ НА МРЕЖАТА ЗА МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ ОДРЖАН НА 15.11.2019   На 15 ноември 2019 година, во рамките на Денови на медиумска писменост 2019, се одржа состанок на Мрежата за медиумска писменост, во просториите на АВМУ. На состанокот присуствуваа: Виолета Глигороска (Метаморфозис), Филип Стојановски (Метаморфозис), Марија Петревска (ВЕЗ), Леон Златковски (ВЕЗ), Олга Самарџиќ Јанкова…

Lexo më shumë
FUSHATA

FUSHATA MIM PËR PËRKRAHJEN E GAZETARISË PROFESIONALE

Të spikatur dhe të nderuar gazetarë, redaktorë dhe ekspertë të mediave dërgojnë mesazhe për rolin e gazetarëve dhe sfidat me të cilat ballafaqohen, gazetarinë investigative, transparencën dhe financimin e mediave, rolin e transmetuesve të shërbimeve publike, me qëllim që të kujtojnë qytetarët se çfarë është gazetaria profesionale dhe si të njohin deti informacioni që arrin…

Lexo më shumë
FUSHATA

EDUKIMI PËR ARSIMIM MEDIATIK NË MJEDISIN DIGJITAL

Në kuadër të projektit „Edukimi për arsimim mediatik në mjedisin digjital“ i cili është implementuar nga Vlera e Dijes Europiane – VDE, në partneritet me Utenos Adolfo Šapokos gimnazija nga Lituania dhe Centre for Educational Integration of Children and Students from Ethnic Minorities nga Bullgaria, u përpunuan pesë video spote të cilat paraqesin formë debati, dedikuar të rinjëve dhe të kuptuarit e tyre…

Lexo më shumë
PROJEKTE

KONKURSI PËR ZGJEDHJEN E EKIPEVE GAZETARESKE PREJ SHKOLLAVE TË MESME PËR SHËNJIMIN E DITËS EVROPIANE TË ARSIMIMIT MEDIATIK 2020 “TË JESH MEDIATIKISHT AKTIV/VE”

Aftësitë dixhitale janë një domosdoshmëri dhe janë po aq të rëndësishme sa leximi, shkrimi, të folurit dhe të kuptuarit. Ky është një nga përfundimet e debatit në internet “Arsimimi dixhital – Aftësitë e nevojshme për mësimdhënien në internet” i cili më 24 prill 2020., organizuar nga Instituti për Studime të Komunikimit dhe Delegacioni i Komisionit…

Lexo më shumë
NGJARJET

„UM PËR MEDIA; MEDIAT NË UDHËKRYQ (BISEDË DHE PROMOVIM)

OJQ Kontrapunkt dhe partneri i tyre mediatik Okno në kuadër të projektit të tyre i cili mbështetet përmes programit të granteve të vogla të #CriTink, të siguruar me mbështetjen financiare të Bashkimit Evropian, gjatë nesër 13.02.2020 organizojnë një ngjarje publike me temën “Mendje për mediat; media në udhëkryq (bisedë dhe promovim) “.   Më shumë…

Lexo më shumë
PROJEKTE

Thirrja e MIM për propozime të projekteve: Promovimi i edukimit për media dhe informacion në qytete të vogla dhe zonat rurale

Instituti Maqedonas ipër Media shpall thirrje për propozime për projekte që synojnë përmirësimin e kapacitetit të organizatave të shoqërisë civile për të mbrojtur pluralizmin dhe liritë e mediave në Ballkanin Perëndimor. Thirrja është e hapur për organizatat e shoqërisë civile në Republikën e  Maqedonis së Veriut që operon në fushën e mediave, arsimit, të drejtave…

Lexo më shumë
TAKIMET E RRJETIT

SHENIM NGA TAKIMI PËR PREZANTIMIN E DRAFT STRATEGJISË PËR KOMUNIKIM TË RRAM – 11.12.2020

prezantim online i Strategjisë së Komunikimit të Rrjetit të Arsimimit Mediatik 2021 – 2023. Prezantimi u ndoq nga: Viktor Stojanov (ASHMA), Emilija Petreska – Kamenjarova (AVSHMA) , Marina Trajkova ( ASHMA), Biljana Bejkova (OJQ Infocenter), Biljana J. Kordalova (IDUEP), Jasmina Jakimova (Radio MOF), Marina Tuneva (SEMM), Vesna Nikodinovska (MIM) dhe Natasha Çavdarovska (Forum 16). Zhvillimi…

Lexo më shumë
PËRGJIGJA E RRJETIT NË KOVID-19

PËRGJIGJE NGA ALEANCA PËR ARSIMIMIN INFORMATIK MEDIATIK PËR COVID-19

Aleanca globale për partneritet për informacione dhe arsimim mediatik (GAPMIL), vlersoi se përhapja e dezinformatave dhe informacioneve të rejshme është njejtë si sëmundje- paraqitje problematike të cilat mund të jenë të infektuara, të rezikshme dhe, dhe në kohë të mandemisë – pyetje për jetë ose vdekje. Për atë shkak UNESKO dhe anëtarët e GAPMIL siguruan…

Lexo më shumë
FUSHATA

GJINIA NË EMISIONET PËR FËMIJË NË TV PRIVATE TË SERVISIT PUBLIK

Analiza ASHMA e gjinisë në emisioner për fëmijë (2019), treguan se TV privat nuk kishte një qasje kuptimplote në përzgjedhjen e emisioneve të destinuara për fëmijët. Në TV private transmetohet përalla maqedonase në të cilat u shfaqën personazhe dominues meshkuj. Të gjitha hulumtimet mbi aspektet gjinore në programet për fëmijët të përgatitura nga ASHMA mund…

Lexo më shumë
FUSHATA

ARSIMIMI MEDIATIK – DORACAKI SHKURTËR PËR PRINDËT

Në këtë kohë kur ne jemi të përmbytur me dezinformata, thashetheme ose përmbajtje manipuluese, veçanërisht mediat e reja dhe rrjetet sociale, arsimimi mediatik është thelbësor. Media padiskutim ndikon në mënyrën se si ne mendojmë dhe marrim vendime, dhe zhvillimin e aftësisë së fëmijëve për t’u bërë përdorues të zgjuar të përmbajtjes së medias, për të…

Lexo më shumë
PËRGJIGJA E RRJETIT NË KOVID-19

RRJETI GJATË KOHËS SË KOVID-19: MBPSHTETJE NGA ASHMA

Duke pasur parasysh pozicionin specifik të mediave në kushtet e shpalljes së gjendjes së jashtëzakonshme për shkak të koronavirusit, rolin e tyre përgjegjës në shoqëri për të informuar në këto kushte si dhe pasojat e mundshme në punën e tyre ekonomike. Prpos kësaj dhe të siguruara mjete financiare – donacion për tu përballuar me reziqet…

Lexo më shumë
PËRGJIGJA E RRJETIT NË KOVID-19

RRJETI NË KOHËN E KOVID-19: FILMA PA PAGESË PËR FËMIJË DHE TË RITU

Anëtarja më e re në rrjet, Planet-M, në bashkëpunim me platformën për video me kërkesë Cinesquare.net mundësoi që fëmijët dhe tinejxherët nga Maqedonia dhe 12 vende të tjera nga Ballkani pa pagesë të shikojnë 40 filma të platformës në segmentin i ashtuquajtur KidSqare. E nevojshme është vetëm që fimija të regjistrohet me amilin e vet dhe pasvord…

Lexo më shumë
PËRGJIGJA E RRJETIT NË KOVID-19

RRJETI GJAT KOHËS SË KOVID-19: LIGJERATA ON-LINE DHE NËN KASTE

Forumi Rinor i Arsimuar MOF, përmes  Radio MOF e bazuar në internet, realizon on-line ligjërata shkollore dhe nën kaste për arsimim joformal përmes mjeteve dixhitale. Gjithashtu mban diskutime, debate dhe punëtori në internet. MOF në mediat sociale publikon video edukative mbi situatën dhe si duhet të sillemi. Një nga shembujt e punës së tyre mund…

Lexo më shumë
PËRGJIGJA E RRJETIT NË KOVID-19

RRJETI NË KOHËN E KOVID-19: SAJT I VEÇANT KUNDËR DEZINFORMATAVE DHE MANIPULIMEVE

Ekipi i projektit “Me mendimi kritik për qytetarët me aftësi mediatike – KriThink” në sinergji me projektet e tjera të Metamorfozis – shërbimi i verifikimit të fakteve Vistinomer.mk, iniciativa rajonale për të luftuar dezinformatat ndërkufitare në Ballkan të udhëhequr nga Agjencia e Lajmeve Meta.mk  dhe portali i ri në shqip Portalb.mk, përqendruan përpjekjet e tyre në…

Lexo më shumë
PËRGJIGJA E RRJETIT NË KOVID-19

UEB FAQE E KRI THINK ME PASQYRË TË DEZINFORMATAVE DHE MANIPULIMEVE PËR VIRUSIN E RI KORONAVIRUS KOVID – 19

Në kuadër të projektit “Me mendim kritik për qytetarët me aftësi mediatike – KrThink” i zbatuar nga Fondacioni Metamorphosis në partneritet me Eurothink, është zhvilluar një faqe në internet e veçantë, e cila tregon burimet parësore dhe llojet e ndryshme të dezinformatave që lidhen me pandeminë e Kovid -it të ri 19 korona virus. Në…

Lexo më shumë
PROJEKTE

ANALIZË PËR ARSIMIM MEDIATIK TEK TË RINJTË NË KUADËR TË PROJEKTIT “ QYTETAR I ARSIMIMUAR MEDIATIKISHT” PËR NDER PA STERS GJEJE LAJMIN E DUHUR

Shoqata Media Plus – Shtip në kuadër të projektit për arsimim mediatik I cili realizohet me përmbajtje nga Metamorfozis, dhe në bashkëpunim me radio kanall 77, publikoi Analizë e bazuar në anketat të realizuara në më shumë qytete të pjesës perendimore të vandit. Edhe pse për arsimimin mediatik mësohet në shkollë në klasë të tretë,…

Lexo më shumë
PUBLIKIME

U PËRKTHYE PUBLIKIMI “ALGORITMA DHE TË DREJTAT E NJERIUT”

Duke marrë parasysh ritmin e shpejtë të ndryshimit teknologjik, zhvillimin e teknikave automatike të përpunimit të të dhënave (algoritme) dhe ndikimin e tyre në të drejtat e njeriut, me kërkesë të Agjencisë për Shërbime Mediatike Audio dhe Audiovizuale, në kuadër të projektit JUFREKS, është përkthyer në gjuhen maqedonase  Botimi i Këshillit të Evropës “ Algoritmet dhe…

Lexo më shumë
PUBLIKIME

U PËRKTHYE PUBLIKIMI “DEZINFORMATA DHEFUSHATA ZGEDHORE”

Duke pasur parasysh fushatën aktuale elektorale për Zgjedhjet e Parakohshme Parlamentare 2020, për nevojat e Agjencisë për Shërbime Media dhe Audiovizuele, në kuadër të projektit UFREX, botimi „Dezinformata dhe fushata Zgjedhore“.“Dezinformata dhe Fushata Zgjedhore” është përkthyer në gjuhën maqedonase. Publikimi përmban një pasqyrë të situatës me dezinformata nga aspekti teknik dhe politik, rekomandime dhe masa…

Lexo më shumë
HULUMTIME

Fushata: Dy herë kontrollo, një herë beso

Të dhënat nga hulumtimi “Detektimi i nivelit të edukimit mediatik në Republikën e Maqedonisë së Veriut 2019”. Mosha e të anketuarve: 16+ Hulumtim 2019Hulumtim (të dhëna) 2019 [.CSV format]Hulumtim (të dhëna) 2019 [.XLSX format]Hulumtim 2016 Çfarë përmbajtje vërehen nëpër ueb portale? Për lexuesit, ‘filtri’ më i shpeshtë për kontrollimin e informacioneve (51.7%) është dijenia e…

Lexo më shumë
HULUMTIME

HULUMTIM: “ARSIMIMI MEDIATIK NË MAQEDONI: PTRPJEKJE PËR IMPLEMENTIMIN NË ARSIMIMIN E FILLOR”

Shkolla e Lartë e Gazetarisë dhe Marrëdhënieve me Publikun, me mbështetjen e Byrosë për Zhvillimin e Arsimit, e realizoi hulumtimin “Arsimimi meditik në Maqedoni: përpjekje për ta implementur në arsimin fillorr”, në mënyrë që të përcaktohet se si trajtohet ky koncept në planet e mësimdhënies dhe programeve, cilat forma të përvetësimit të njohurive për arsimim…

Lexo më shumë
HULUMTIME

HULUMTIM MBI NEVOJAT ARSIMORE TË GAZETARËVE DHE ARSIMIMIT MEDIATIK TË PUBLIKUT

Më 1 dhjetor 2016, në Institutin Maqedonas për Media (MIM),  u mbajt një panel  diskutim ku u prezantua raporti nga “Anketa mbi nevojat arsimore të gazetarëve dhe arsimimi mediatik i publikut”, kryer nga ekipi i MIM, si pjesë e projektit rajonal “Partneriteti i Evropës Juglindore për Zhvillimin e Medias. “Hulumtimi mbi nevojat arsimore të gazetarëve…

Lexo më shumë
HULUMTIME

KONFERENCË”ARSIMIMI MEDIATIK DHE NEVOJAT ARSIMORE TË GAZETARVE DHE PUBLIKUT”

Më 28 dhe 29 mars në Shkup, me organizim nga Instituti Maqedonas i Medias u mbajtë konferenca rajonale „Arsimimi mediatik dhe nevojat arsimore të gayetarëve dhe publiku “. Konferenca u organizua në kuadër të projektit rajonal „Partneritet për zhvillimin e medias në Evropen Juglindore“”Partneriteti për Zhvillimin e Medias në Evropën Juglindore”, i zbatuar nga Qendra…

Lexo më shumë
PUBLIKIME

Publikimet SHGM

Shoqata e gazetarëve të Maqedonisë (SHGM), vazhdimisht siguron rekomandime, doracakë, udhëzues, analiza, hulumtime, që kanë të bëjnë me informimin profesional dhe të përgjegjshëm të mediumeve. Mes tyre, si mjete për mediumet gjatë përhapjes së arsimimi mediatik mund të shërbejnë:  Rekomandimet për rritjen e integritetit dhe profesionalizmit të on-line mediumeve Rekomandimet për on-line mediume të përgjegjshme…

Lexo më shumë
DORACAK

Udhëzime për etikë gjatë hulumtimeve të arsimimit mediatik Hyrje

Hyrje Anëtaret e Rrjetit për arsimim mediatik gjatë iniciativave dhe aktiviteteve të tyre për avancimin e arsimimit mediatik në vend, shpesh herë bazohen në të dhëna që janë fituar nga hulumtimet e aspekteve të ndryshme të këtij fenomeni: informimit dhe qëndrimit të individëve për përmbajtjet mediatike, aftësitë dhe shkathtësitë të grupeve të caktuara të moshave…

Lexo më shumë
DORACAK

RRJETI GJATË KOHËS SË KOVID-19: UDHZIME PËR RAPORTIM PROFESIONAL DHE TË SIGURT PËR KORONAVIRUSIN (COVID-19)

Këshilli për Etikën në Media i Maqedonisë (KEMM) dhe Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM) kanë zhvilluar Udhëzime për Raportim të Sigurt dhe Profesional mbi Coronavirusin (COVID-19) (të cilat janë në dispozicion në gjuhën angleze në https://znm.org.mk/wp-content/uploads/2020/03/Guidelines-for-safe-and-professional-reporting-on-coronavirus-COVID-19.pdf). Udhëzimet për raportimin profesional, të përgjegjshëm dhe etik për koronavirusin janë përgatitur në kuadër të përpjekjeve për të…

Lexo më shumë
DORACAK

EDUKIMI I ARSIMIMIT MEDIATIKNË MJEDISIN DIXHJITAL – PA TREJD

Në kuadër të projektit ERASMUS + të përfunduar së fundmi “Edukimi për arsimimin mediatik në mjedisin dixhital” (MediaDigi 1) që e  zbaton vlerën e dijes evropiane në partneritet me me gjimnazin   “Utenos Adolfo Šapokos” nga Utena, R. Lituania dhe “Qendra për Integrimin Arsimor të Fëmijëve dhe Studentëve nga Pakicat Etnike” të R. Bugllgare  u përpunuan …

Lexo më shumë
DORACAK

Doracak оnline „Me mendim kritik deri te demaskimi i dezinformatave“

Në kuadër të projektit,,Me mendim kritik deri te qytetarët me shkathtësi mediatike – KriTink”, I implementuar nga fondacioni për internet dhe shoqëri „Metamorfozis“ dhe „EUROTINK“ – Qendra për strategji evropiane, ndërsa financiarisht I përmbajtur nga Unioni Evropian,  është hartuar një doracak për arsimimin joformal „Me mendim kritik deri te demaskimi i dezinformatave“ Me këtë doracak…

Lexo më shumë
DORACAK

DORACAK PËR ARSIMIM JO -FORMAL – ME MENDIM KRITIKD DERI TE DEMASKIMI I DEZINFORMATAVE

Stojanovski, F., Lazarov, G. dhe Gligoroska, V. (Ur.), Doracak për arsimin joformal – Me mendimi kritik deri te demaskimi i dezinformatave, 2019. Shkup: Metamorfozis. MK: https://crithink.mk/wp-content/uploads/2019/10/so-kritichko-mislene-do-razoblichuvane-na-dezinformaczii-prirachnik-za-neformalno-obrazovanie-za-mediumska-pismenost.pdf https://metamorphosis.org.mk/izdanija_arhiva/so-kritichko-mislenje-do-razoblichuvanje-na-dezinformacii/

Lexo më shumë
DORACAK

Doracak për arsimimin mediatik

Shkolla e lartë e gazetarisë dhe mardhënieve me publikun dhe Instituti për dallime në mediumue nga Londra e përpunuan „Doracakun për arsimim mediatik për të rinjë, për mediume dhe për organizata qytetare“. Në të janë përmbajtur këshilla si gjithë këto grupe mund ta promovojnë arsimimin mediatik. Doracaku për arsimim mediatik për të rinjë, për mediume…

Lexo më shumë
DORACAK

Udhëzues për prindërit, në lidhje me mbrojtjen e privatësisë dhe të dhënave personale të fëmijëve në internet

Në interes të mbrojtjes së fëmijëve nga qasja në përmbajtje dhe komunikime të pahijshme, si dhe nga keqpërdorimi i të dhënave personale në rrjetet sociale, Drejtoria për mbrojtjen e të dhënave personale dhe Metamorfozis, Fondacioni për internet dhe shoqëri dhe shkollat e mesme të Qytetit të Shkupit, përpiluan Udhëzuesin për mbrojtjen e privatësisë dhe të…

Lexo më shumë