DITËT E ARSIMIMIT MEDIATIK 2022

„MENDONI NË MËNYRË KRITIKE – KRIJO TË GJITHË HISTORINË

Rrjeti i Arsimimit Mediatik ju paraqet Ditët e Arsimimit Mediatik 2022 kushtuar dallimeve dhe arsimimit mediatik, të cilat nën moton “Mendoni në mënyrë kritike, krijo të gjithë historinë”, do të mbahen nga data 25 tetor deri më 1 nëntor.

Me ta, Republika e Maqedonië së Veriut për herë të katërt bashkohet në Javën Globale të Medias dhe të Informacionit të UNESCO-s, motoja e së cilës është “Kultivimi i besimit: imperativ për arsimimin mediatik dhe informativ”.

Gjatë shtatë ditëve janë planifikuar ngjarje të shumta që do të mbahen online dhe drejtëpërsëdrejti, si dhe përmbajtje të veçanta mediatike dhe një program filmik, përmes të cilit do të hapen më shumë aspekte të dallimeve në media.

Ftojmë të gjithë të interesuarit që të marrin pjesë në ngjarje dhe t’i përcjellin lajmet në faqet e Rrjetit për arsimim mediatik në Facebook, Instagram, Twitter dhe Youtube, si dhe në ueb-faqen – https://mediumskapismenost.mk/.

Audio dhe video spotin për paraqitjen e Ditëve të Arsimimit Mediatik 2022 mund ti shikoni në linqet e mëposhtme:

Audio spot – Ditët e arsimimit mediatik 2022

Video spot – Ditët e arsimimit mediatik 2022

DMP programa 2022 alb

U MBAJT SEANCA PUBLIKE E KOMISIONIT PËR ANKESA NË KËSHILLIN PËR ETIKË NË MEDIA TË MAQEDONISË

Në kuadër të DMP 2022, më 28.10.2022 është mbajtur seanca publike e Komisionit për ankesa pranë Këshillit të Etikës në Media të Maqedonisë, në të cilën janë shqyrtuar të gjitha ankesat e pranuara lidhur me shkeljet e standardeve profesionale dhe etike në shkrim (shtypi dhe agjencitë e lajmeve), elektronike (TV dhe radio) dhe internet. mediat…

Lexo më shumë

VIDEO NGA PANEL DISKUTIMI „ARSIMIMI MEDIATIK DHE STUDENTËT“

Në kuadër të Ditëve të Arsimimit Mediatik 2022, Fakulteti Filologjik “Blaze Koneski” – Shkup, Instituti për Studime Komunikuese ISK / Institute of Communication Studies и Media Literacy Project YouThink, e mbajtën panel diskutimin “ARSIMIMI MEDIATIK  DHE STUDENTËT”, e cila gjithashtu është pjesë e programit të USAID për arsimim mediatik “të rinjtë mendojnë“. Diskutimi përfshiu aspekte…

Lexo më shumë

Arsimimi filmik, megjithëse i rëndësishme për zhvillimin e fëmijëve, mbetet i margjinalizuar në sistemin arsimor

Shkup, 13 nëntor 2022 (MIA) – Filmi ka një ndikim të madh në zhvillimin e njohurive kreative, kritike dhe kulturore, aftësive dhe kompetencave të ardhshme te fëmijët, dhe sipas ekspertëve është një mjet po aq efektiv për forcimin e motivimi për të mësuar. Megjithatë, me ritme të ngadalta ky art kulturor po përpiqet të gjejë…

Lexo më shumë

PËRMBLEDHJE E SHKURTËR NGA DISKUTIMI ONLINE “QARTË DHE ZËSHËM” ME TEMËN: “SI RAPORTOJNË MEDIAT PËR TË RINJTË ME ZHVILLIM ATIPIK”

SI personat me zhvillim atipik, respektivisht të rinjtë me gjendje dhe pengesa të ndryshme, paraqiten në public dhe media? Si të përmirësohet dukshmëria e tyre në jetën publike dhe të mos i margjinalizojmë? Shikoni një klip të shkurtër nga diskutimi online “Qart dhe zëshëm” me temë  “Si mediat raportëjnë për të rinjtë me zhvillim atipik”.

Lexo më shumë

U MBAJT PUNËTORIA PËR NEVOJAT MEDIATIKE E PERSONAVE ME AFTËSI TË KUFIZUAR “QASJE E MENJËHERSHME”

Në kuadër të ditëve të arsimimit mediatik 2022, u mbajt punëtori Punëtori mbi nevojat mediatike të personave me aftësi të kufizuara me tiutll “QASJE E MENJËHERSHME”,  me ornganizim të ASHMAA-së. Gjatë punëtorisë u kërkuan përgjigje për pyetjet e mëposhtme: – Si e përjetojnë personat me aftësi të kufizuara mënyrën e paraqitjes së tyre në media?…

Lexo më shumë

PANELI I PARË DISKUTIM MBI ARSIMIMIN MEDIATIK NË FAKULTETIN FILOZOFIK “BLAZHE KONESKI”, SHKUP

Panel-diskutimi “Arsimimi mediatik dhe studentët” është ngjarja e parë publike që Fakulteti Filologjik Blaze Koneski, ICS dhe IREX e organizuan në kuadër të projektit “Futja e arsimimit mediatik për filologët e ardhshëm”, mbështetur nga programi “Mendimtarët e rinj” të Agjencisë Amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Prodekani për shkencë dhe bashkëpunim ndërkombëtar, prof. Dr. Maja Bojaxhievska,…

Lexo më shumë

NXËNËSIT E SHKOLLAVE TË MESME MË SHPESH NJOHIN KEQINFORMACIONIN NË SHËNDET DHE POLITIK

Nxënësit e shkollave të mesme shpesh e njohin dezinformimin në shëndetësi dhe politikë. Nxënësit e shkollës së mesme të mjekësisë nga Gostivari në punëtori thonë se dezinformatat zakonisht njihen në tituj dhe tituj bombastikë në rrjetet sociale: “Teknikat e shkrimit gazetaresk dhe njohja e dezinformatave”. Punëtoria u organizua nga Instituti për Studime të Komunikimit më…

Lexo më shumë

IKS, PROJEKTI “Përdor FAKTET”

Si ta njohim dezinformimin, ku ta raportojmë, por edhe si të krijojmë përmbajtje mediatike, do të mësojmë në laboratorin mediatik që Instituti për Studime të Komunikimit organizon më 26 tetor (e mërkurë) nga ora 13:00 në SHMKM “Gostivar” – Gostivar. Punëtoria është pjesë e projektit “Përdor Faktet” e Institutit për Studime të Komunikimit të financuar…

Lexo më shumë

Procesverbal nga takimi i Rrjetit për Arsimim Mediatik i mbajtur në kuadër të Ditëve të Arsimimit Mediatik 2022

Të hënën, më 31 tetor 2022, në orën 13:00, në Agjencinë për Shërbime Mediatike Audio dhe Audiovizuele u mbajt takimi i Rrjetit për Arsimim Mediatik. Në takim morën pjesë Emilia Petreska – Kamenjarova (ASHMA), Sasho Bogdanovski (ASHMA), Viktor Stojanov (ASHMA), Marina Trajkova (ASHMA), Marina Tuneva (eksperte për media), Bojan Shashevski (MOF), Daniela Stankovska – Plaçkovska…

Lexo më shumë

PODKAST I INSTITUTEVE MAKS VAN DER SHTUL: GJENERATA E ARDHËSHME NË EPOKËN E DIZINFORMIMIT

Grupi i Kërkimeve për Arsimim mediatik dhe Dezinformimin (MeDisInfo) i Institutit Maks van der Shtul, në Universitetin e Evropës Juglindore (UEJL), do të transmetojë Podcast-in të martën, më 1 nëntor 2022, në orën 10:00: Gjenerata e ardhshëmme në epokën e dezinformimit. Folësit e ftuar në këtë podcast janë studentët e SEE: Valon Dauti nga Fakulteti…

Lexo më shumë

EKSPOZITA MULTIMEDIALE: “DHOMË PREJ XHAMI – INFORMACIONE TË GABUARA DHE MANIPULIMET NË INTERNET”

Ekspozita do të hapet më 1 nëntor 2022 në ora 19:30 në “Shtëpinë Evropiane” në Shkup /  Shtëpia e Evropës Shkup  ​, dhe do të jetë e disponueshme për vizitorët për tre muajt e ardhshëm. Nëpërmjet teknikave dhe mjeteve multimediale, vizitorët do të mund të mësojnë më shumë për dezinformimin, rolin e përdoruesve të internetit…

Lexo më shumë

U mbajt punëtori mbi nevojat mediatike të personave me aftësi të kufizuara

Shkup, 28 tetor 2022– Sot, Agjencia për shërbime mediatike audio dhe audiovizuele, në kuadër të Ditëve të Arsimimit mediatik 2022, mbajti punëtorinë “Qasje Urgjente” – nevojat mediatike të personave me aftësi të kufizuara. Punëtoria kishte për qëllim të ndihmonte radiodifuzerët dhe ofruesit e shërbimeve mediatike audiovizuele sipas kërkesës të përballen më lehtë me detyrimet e…

Lexo më shumë

PREZANTIMI I REZULTATEVE TË STUDIMIT “PANIKU MORAL DHE PËRFAQËSIMI I LGBTI NË MEDIA”

Prezantimi online i rezultateve të studimit “Paniku moral dhe përfaqësimi i LGBTI në media” do të mbahet në organizimin e Koalicionit Margini më datë 1 nëntor në periudhën nga ora 11:00 deri në orën 12:00, përmes Platforës Zoom. Ju mund t’i bashkoheni ngjarjes përmes linkut  https://us02web.zoom.us/j/86253970233 Çfarë është panika morale? Cilat janë fazat e zhvillimit…

Lexo më shumë

PUNËTORI E ASHMA-së “QASJA URGJENTE” – PËR NEVOJAT MEDIALE TË PERSONAVE ME AFTËSI TË KUFIZUARA

Si e përjetojnë personat me aftësi të kufizuara mënyrën se si prezantohen në media? Cilat janë në fakt nevojat e tyre për komunikim? Çfarë mund të bëjë media për t’iu përgjigjur këtyre nevojave dhe për të ndryshuar mënyrën se si raportojnë për to? Këto janë disa nga temat që do t’i kushtohen punëtorisë “Qasje urgjente”…

Lexo më shumë

PANEL DISKUTIM “ARSIMIMI MEDIATIK DHE STUDENTËT”

Fakulteti Filologjik “Bllazhe Koneski” – Shkup , Instituti për Studime të Komunikimit ICS dhe Media, dhe Literacy Project You Think,  Ju paraqesin panel-diskutim “Arsimimi Mediatik dhe studentët” w cila do të mbahet me datë 27.10.2022 (e enjte), me fillim prej ora 12.30 Amfiteatrin 3 të Fakultetit Filologjik. ➡ Ngjarja është e hapur për media. Në…

Lexo më shumë

DITA E HAPUR NË RADIO MOF

Si është të jesh zëri i diversitetit” është tema e Ditës së Hapur në Radio MOF, e cila do të zhvillohet të premten, më 28 tetor, nga ora 10:00 deri në orën 12:00, në kuadër të  #Ditëve të Arsimimit Mediatik Të gjithë të rinjtë e interesuar mund të vijnë, të hyjnë dhe të shikojnë redaksinë…

Lexo më shumë

PANEL DISKUTIM “NËPËRMJET ARSIMIMIT MEDIATIK ARSIMOJMË GJENERAT E REJA PA PARAGJYKIME DHE STERIOTIPE”

Panel diskutim “Përmes Arsimimit mediatik ne arsimojmë gjeneratat e reja pa paragjykime dhe stereotipa” do të mbahet më 26 tetor (e mërkurë), në hotelin “Holiday Inn” në Shkup, me fillim nga ora 11:00. Mësimdhënës, profesorë, përfaqësues të organizatave të shoqërisë civile dhe gazetarë janë ftuar si panelistë, të cilët do të diskutojnë mbi Arsimimin mediatik…

Lexo më shumë

NGJARJE TË MRT-së PËR DITËT E ARSIMIMIT MEDIATIK 2022

Televizioni maqedonas, në vazhdimësi, jep kontributin e tij në promovimin e arsimimit mediatik tek fëmijët, të rinjtë dhe të rriturit. Në kuadër të DAM 2022, nga 25.10. deri më 01.11. do të transmetohen emisionet edukative: – seriali MAGJISTAR DHE SHGJERËSJA (koha kryesore, çdo ditë pune në orën 11:15), – seriali RINIA PËR TË RINJTË (të…

Lexo më shumë

Ditët e hapura të arsimimit mediatik 2022

Shkup, 25 tetor 2022 – Nën moton „Mendo në mënyrë kritike, krijo të gjithë historinë“, nga sot deri më 1 nëntor në organizim nga Rrjeti për arsimim mediatik do të mbahen Ditët e arsimimit mediatik 2022. Në këtë mënyrë vendi ynë për katër vite rresht i bashkohet Javës Globale të arsimimit dhe informimit mediatik të UNESCO-së. Siç informoi…

Lexo më shumë

FTESË PËR KONFERENCË PËR SHYP

Shkup, 21.10.2022 – Agjencia për Shërbime Mediatike Audio dhe Audiovizuele  me datë 25 tetor 2022 (e martë) do të mbajë konferencë për shtyp, me fillim nga ora 11:00, në të cilën drejtori Dr. Zoran Trajçevski do të hapë Ditët e Arsimimit Mediatik 2022. Në periudhën nga 25 tetori deri më 1 nëntor nën moton “Mendoni në…

Lexo më shumë

PROGRMI I DITËVE TË ARSIMIMIT MEDIATIK 2022

Nga 25 tetor deri më 1 nëntor, nën moton “Mendoni në mënyrë kritike, krijo të gjithë historinë” do të mbahen për herë të katërt me radhë Ditët e Arsimimit Mediatik 2022. Edhe këtët vit në organizim, u kyçën një numër i madh i anëtarëve të Rrjetit dhe mbështetës të tyre: Instituti Maqedonas për Media, IREX,…

Lexo më shumë