Uncategorized @mk

Изработено видео за активностите на полето на филмската писменост во земјава

Во насока на следење на процесот на застапеноста на филмот и филмската писменост во образовниот процес во земјава и развојот на ова поле кој е евидентен низ годините,  Даниела Станковска-Плачковска од Агенцијата за филм, која воедно е член на работната група за филмска писменост во Мрежата за медиумска писменост, изработи едукативно видео во кое е…

Прочитај повеќе
Uncategorized @mk

Поглед кон маргините: Поттикнување на медиумската писменост помеѓу лицата со попреченост

Блог на Кристијан Лазарев, специјалист за пристапност во организацијата за асистивна технологија „Отворете ги прозорците“ Во ера во која доминираат екраните и стримувањето, медиумската писменост претставува многу значајна вештина што ни помага да формираме сопствено информирано гледиште на светот околу нас што доаѓа посредно преку медиумските канали. Меѓутоа, при овој светски потоп од информации, не…

Прочитај повеќе
Uncategorized @mkДенови на медиумска писменост 2023

ЗАВРШИ СТУДЕНТСКАТА ШКОЛА ЗА МЕДИУМСКА И ИНФОРМАЦИСКА ПИСМЕНОСТ НА УНЕСКО

Седумнаесет студенти од Македонија и Албанија учествуваа на студентската школа за медиумска и информациска писменост на УНЕСКО што се одржа од 28 до 31 октомври во Охрид. За време на интензивната четиридневна програма, студентите учеа за клучните концепти на медиумската писменост, говорот на омраза, стереотипите и предрасудите присутни во медиумите и за известувањето за различностите,…

Прочитај повеќе
Uncategorized @mkДенови на медиумска писменост 2023Состаноци на мрежата

ЗАПИСНИК ОД СОСТАНОКОТ НА МРЕЖАТА ЗА МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ ОДРЖАН ВО РАМКИТЕ НА ДЕНОВИ НА МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ 2023

Во понеделник, 31 октомври 2023 во 13 часот, во просториите на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, се одржа состанок на Мрежата за медиумска писменост. Со состанокот се заокружи програмата на  Деновите на медиумска писменост 2023, што веќе стана традиција во организирањето на Деновите на медиумска писменост. На состанокот присуствуваа Емилија Петреска – Камењарова…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2023Настани

ЗНМ АКАДЕМИЈА ЗА ОДГОВОРНО И СЛОБОДНО НОВИНАРСТВО: „ТРЕНИНГ – АКАДЕМИЈА ЗА НОВИНАРИ И МЕДИУМСКИ РАБОТНИЦИ – Т-АЈМ“

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Европската федерација на новинари (ЕФН) и Иницијатива за Европска Перспектива (ИЕП), во рамките на Меѓународната недела на медиумска писменост, денеска ја презентираа иницијативата „Тренинг-Академија за новинари и медиумски работници – Т-АЈМ“ која има за цел да придонесе кон создавање поволна средина во која ќе се негува слободата на изразување…

Прочитај повеќе
Uncategorized @mkДенови на медиумска писменост 2023

СОЦИЈАЛНИТЕ МЕДИУМИ И МЕДИУМСКАТА „НЕПИСМЕНОСТ“ МОЖНОСТ ЗА МАНИПУЛАЦИЈА СО ГЛАСОТ НА ГРАЃАНИТЕ

Најновата анкета на ЕВРОМЕТАР покажува дека над половина од граѓаните за политички теми најчесто се информираат преку интернет. Од нив, најголем дел, над 90 отсто, тоа го прават преку социјалните мрежи, кои, истовремено, се најплодната почва за дезинформации. Имајќи предвид дека следната година е предвидена за избори, како и фактот дека кандидатите и политичките партии…

Прочитај повеќе
Uncategorized @mkДенови на медиумска писменост 2023

Изработен документарен филм – 5 години Денови на медиумска писменост

Мрежата за медиумска писменост оваа година одбележува пет години од своето постоење, и по тој повод, а со цел да се направи колаж од активности кои досега се реализирани, изработен е документарниот филм 5 години Денови на медиумска писменост. Филмот трае 10 минути и содржи куса рекапитулација, не на сите настани, туку на главните теми…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2023Настани

СТОТИНА СРЕДНОШКОЛЦИ СЕ ЗАПОЗНАА СО РАБОТАТА НА РАДИО МОФ

Средношколци од повеќе училишта денеска имат можност да дојдат, влезат и ѕирнат во редакцијата на Радио МОФ, сега свежо реновирана, да ги запознаат новинарите и уредништвото и од прва рака да дознаат како се „пече“ новинарскиот производ. Исто така, кои се дневните задачи, улогата на медиумот, но и и аудио-визуелни алатки за работа на теми,…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2023Настани

Презентиран Водичот за обучувачи и за развивање вештини за медиумска писменост

Институтот за комуникациски студии (ИКС) во Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ) организираше презентација на Водичот за обучувачи – Развивање вештини за медиумска писменост.   На презентацијата, учествуваа професори, наставници и ученици од повеќе средни училишта од државата. Претставници на ИКС им го пренесоа искуството од имплементирањето на овој модел и водич во средното…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2023Настани

ОДРЖАН ПРЕС АГОЛ СО Д-Р МАРЈАН ТАНУШЕВСКИ ОД БИТОЛА, НОВИНАР НА МИА

Медиумската писменост е интелектуална слобода, истакна проф. д-р Марјан Танушевски од Битола, новинар на МИА, на денешниот Прес-Агол што се одржа во Бизнис академија Смилевски – Битола, а во рамки на манифестациите Денови на медиумска писменост. На интерактивна средба со студенти, професори и новинари, Танушевски посочи дека ако медиумска писменост е спосбност за пристап, анализа,…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2023Настани

ОДРЖАНА ЈАВНА СЕДНИЦА НА КОМИСИЈАТА ЗА ЖАЛБИ ПРИ СОВЕТОТ ЗА ЕТИКА ВО МЕДИУМИТЕ НА МАКЕДОНИЈА

Жалбите што денеска, на јавна седница, ги разгледуваше Комисијата за жалби при Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) главно се однесуваа на плагијаторство, или т.н.”copy-paste” новинарство (прекршување на чл.12 од Кодексот на новинарите), нарушени авторски права, плагијати, неконтактирање на втората страна во сториите. Комисијата составена од Мирче Адамчевски, Снежана Трпевска, Мери Јордановска, Димитар…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2023Настани

ЈАВНА ДЕБАТА ЗА УЛОГАТА НА МЕДИУМИТЕ НА ЗАЕДНИЦАТА ВО ПОТТИКНУВАЊЕТО НА ПЛУРАЛИСТИЧКАТА ДЕМОКРАТИЈА

На онлајн дебатата која се одржа во рамки на Деновите на медиумската писменост, граѓанските организации кои работат на локално ниво дебатираа за факторите кои го попречуваат вклучувањето во јавната сфера на граѓаните со различни облици на попреченост. Поттик за дебатата беа наодите од најновото истражување што го спроведоа самите граѓански организации од Источниот и Југоисточниот регион, во соработка…

Прочитај повеќе
Uncategorized @mkДенови на медиумска писменост 2023

Отворена изложбата „Дигиталниот свет, стапица за личните податоци“

Во следните два месеци во „Europe House“ Скопје, сите заинтересирани посетители ќе може да ја погледнат мултимедијалната изложбата „Стаклена соба: Дигиталниот свет – стапица за вашите лични податоци“. Изложбата се состои од илустрирани постери и видео анимации, осмислени и подготвени од Тактикал Тек (Tactical Tech), меѓународна невладина организација со седиште во Берлин, коишто сликовито доловуваат…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2023

Работилница „Од радиодифузија до интернет – патот кон модерна регулација на медиумите“

Во рамки на Деновите на медиумска писменост 2023, Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги за своите вработени ќе ја одржи работилницата „Од радиодифузија до интернет – патот кон модерна регулација на медиумите“. Работилницата ќе ја држи др. Мајке Исенберг од регулаторот за медиуми на Северна Рајна Вестфалија, која ќе ги сподели знаења и искуства…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2023

Најава на конференција 24.10.2023

Петтите по ред Денови на медиумска писменост (2023) ќе започнат со Конференцијата „Медиумска писменост во дигиталните простори“, која ќе се одржи на 24 октомври, во Рагуза 360 во Скопје. Официјалното отворање започнува во 10 часот. Конференцијата е во организација на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, Метаморфозис, Македонскиот институт за медиуми и ИРЕКС (со…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2023Настани

Отворен медиумски ден во Радио МОФ

Радио МОФ во склоп на Деновите на медиумска писменост 2023 организира Отворен ден, кој ќе се одвива во петок, 27 октомври од 10 до 12 часот. Сите заинтересирани млади имаат можност да дојдат, влезат и ѕирнат во редакцијата на Радио МОФ, да ги запознаат новинарите и уредништвото, но и да дознаат како се „готви“ новинарскиот…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2023Настани

Поткаст – дискусија „Медиумската писменост во дигитал- ниот простор“

Дигиталниот живот носи нови навики за информирање, комуницирање, себепретставување и социјализирање. Тоа се секојдневието кое го живееме, сега и тука. Социјалните мрежи и онлајн медиумите од една страна, овозможуваат средина што поттикнува раст и напредок, но истовремено носат и предизвици и нус-појави од брзата дигитализација и лесните форми на комуникација. Оттука, Радио МОФ преку подкаст…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2023Настани

Прес агол со проф. д-р. Марјан Танушевски

Бизнис Академија Смилевски-БАС, континуирано седум години, во рамки на наставниот предмет „Односи со јавност“ со посебен модул „Медиумска писменост“ овозможува расветлување на состојбите со медиумската писменост, компаративни анализи и препораки. На 27 октомври во БАС-Битола, проф. д-р Марјан Танушевски, новинар на МИА ќе одржи академски час – прес агол кој е во функција на Денови…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2023

Он лајн дебата „Медиумите на заедницата и плуралистичката демократија“

На 25 октомври, Институтот РЕСИС (www.resis.mk) ќе одржи онлајн дебата на тема „Медиумите на заедницата и плуралистичката демократија“ на која ќе ги презентира наодите од истражувањето кое го спроведе минатата година „Комуникациски потреби на лицата со попреченост од Источниот и Југоисточниот регион“, дел од проектот „Поттикнување на граѓанскиот ангажман во локалното владеење – Локални Активни…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2023

ВАЛИС ЗА МИА: ГРАЃАНИТЕ ПОД УДАРОТ НА ДЕЗИНФОРМАЦИИ ПОЧНУВААТ ДА СЕ СОМНЕВААТ И ВО ВЕРОДОСТОЈНИТЕ ИЗВОРИ

Дезинформациите и кризите се во меѓузависна врска, а проблемот е што луѓето денес се соочени со толку многу дезинформации, поради што им станува тешко да разграничат на кои извори може да им веруваат, вели во интервју за МИА претседателката на ЕУ Дисинфо Лаб, Диана Валис. Со Валис разговаравме за време на годишната Конференција на ЕУ…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2023

Слушнете неее! Со Ноела и Дарија на УКЛО ФМ

Универзитетското радио УКЛО ФМ-Битола, радио на Универзитетот ,,Св.Климент Охридски“ – Битола, кое е дел од Мрежата за медиумска писменост, и оваа година изданието на радиоемисијата за деца ,,Слушнете неее!“ емитувано на 12 октомври 2023 година го посвети на медиумската писменост. Радиоемисијата ,,Слушнете неее!“ е наменета за децата, тинејџерите и младите возрасни. Има едукативен, информативен и…

Прочитај повеќе
Uncategorized @mk

ПРОМОВИРАН Е РЕЧНИКОТ НА МЕДИУМСКАТА ПИСМЕНОСТ

Институтот за комуникациски студии и ИРЕКС, во рамките на Проектот на УСАИД за медиумска писменост „Младите размислуваат“, го промовираа Речникот на медиумската писменост. Ова лексикографско издание е прв сериозен обид за систематизирање на термините коишто се појавија во дигиталната ера и новите начини на комуникација, со развојот на медиумите и со појавата на нови алатки и активности…

Прочитај повеќе
Настани

ФЕМИНИЗМОТ И МЛАДИНСКИОТ АКТИВИЗАМ, ТЕМИ НА „ENGAGE 2023“

Во петокот на 9ти јуни 2023 година, во Младинскиот културен центар, по дванаесетти пат се одржа настанот за социјален активизам,  организиран од Радио МОФ и Младински образовен форум „ENGAGE 2023“. Темите на овогодишниот „ENGAGE“ беа феминизмот и младинскиот активизам, на кој домашни и странски активисти споделија знаења и искуства поврзани со граѓанска ангажираност, култура, социјална…

Прочитај повеќе
Uncategorized @mk

ПРОМОЦИЈА НА РЕЧНИК НА МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ

Институтот за комуникациски студии Ве поканува на промoцијата на Речникот на медиумската писменост, што ќе се одржи во среда, 31 мај 2023 година, во 12 часот во Културно информативниот центар (КИЦ) во Скопје.  Ова лексикографско издание е прв сериозен обид за систематизирање на термините коишто се појавија во дигиталната ера и  новите начини на комуникација, со развојот на…

Прочитај повеќе
Истражување

РАНЛИВОСТ НА ДЕЗИНФОРМАЦИИ КАЈ РАЗЛИЧНИ ГРУПИ ГРАЃАНИ ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Истражувањето „Ранливост на дезинформации кај различни групи граѓани во Северна Македонија“ има за цел да ги утврди индивидуалните фактори, мотиви и бариери за препознавање и за справување со дезинформациите на ранливите групи граѓани (млади меѓу 18 и 28 години, лица над 60 години, и приматели на социјална помош), како и да ја утврди поврзаноста на медиумската писменост…

Прочитај повеќе
Истражување

УЛОГАТА НА ИНСТИТУЦИОНАЛНАТА ТРАНСПАРЕНТНОСТ ВО СПРАВУВАЊЕТО СО ДЕЗИНФОРМАЦИИТЕ И ШПЕКУЛАЦИИТЕ ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Истражувањето „Улогата на институционалната транспарентност во справувањето со дезинформациите и шпекулациите во Северна Македонија“ има за цел да идентификува како транспарентноста може да помогне во спротивставувањето на ширењето на дезинформации што ја поткопуваат довербата во државните институции. Истражувањето покажува како транспарентноста придонесува кон поголема отвореност и доверба на јавноста, и содржи препораки за зајакнување на…

Прочитај повеќе
Uncategorized @mkПроекти

НАШИТЕ МЕДИУМИ: АКЦИЈА НА ГРАЃАНСКОТО ОПШТЕСТВО ЗА ПОТТИКНУВАЊЕ МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ И АКТИВИЗАМ, СПРОТИВСТАВУВАЊЕ НА ПОЛАРИЗАЦИЈАТА И ПРОМОВИРАЊЕ ДИЈАЛОГ

Зајакнување на капацитетите на граѓанските организации, на медиумските професионалци и активисти, како и на граѓаните со цел подобро да ги разберат трендовите и предизвиците поврзани со слободата и интегритетот на медиумите на Западен Балкан и Турција, се меѓу главните цели на регионалниот проект „Нашите медиуми“ што ќе се спроведува во следните три години (2023-2025). Проектот…

Прочитај повеќе
Видео Материјали

ВИДЕА ЗА УЛОГАТА НА НОВИНАРИТЕ ВО УНАПРЕДУВАЊЕТО НА МЕДИУМСКАТА ПИСМЕНОСТ ВО РАМКИ НА ПРОЕКТОТ „МЛАДИТЕ РАЗМИСЛУВААТ“

Видеата се дел од проектот за медиумска писменост „Младите размислуваат“, спроведен од ИРЕКС и Македонскиот институт за медиуми, поддржан од Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД). Во нив, за важноста на медиумската писменост говорат истакнати лица од новинарството и од сферата на образованието. Видеата се достапни на следните линкови: Улогата на новинарите и на…

Прочитај повеќе
Видео Материјали

ВИДЕА ИЗРАБОТЕНИ ВО РАМКИ НА ПРОЕКТОТ „МЛАДИТЕ РАЗМИСЛУВААТ“- НАСТАВНИЦИТЕ ЗА ЗНАЧЕЊЕТО НА МЕДИУМСКАТА ПИСМЕНОСТ

Поврзани со улогата и унапредувањето на медиумската писменост изготвени во рамки на проектот „Младите размислуваат“ изработени се кратки видео материјали кои даваат одговори на прашањата за тоа како медиумската писменост придонесува кон развојот на општеството и зошто учениците треба да бидат медиумски писмени. Овој серијал видеа ги вклучува наставниците од неколку основни училишта во земјава…

Прочитај повеќе
Uncategorized @mk

ЕМИЛ – РАБОТНА ГРУПА НА ЕПРА ЗА МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ

ЕМИЛ е работна група фокусирана на медиумската и информациската писменост (МИП) за медиумските регулатори и други организации посветени на поттикнувањето на медиумската писменост во Европа. Создадена во рамките на ЕПРА мрежата на европските регулатори за медиуми, ЕМИЛ е градена како заедница на субјектите кои учествуваат во работата и координирањето на мрежите за МИП. Повеќе информации…

Прочитај повеќе
Настани

МЕЃУНАРОДЕН СИМПОЗИУМ НА ИКС И ИРЕКС „ДА СИ ГО ВРАТИМЕ НАЗАД ПРОСТОРОТ ЗА ДИГИТАЛНИ ИНФОРМАЦИИ“

Институтот за комуникациски студии (ИКС) и ИРЕКС Ве покануваат на меѓународниот симпозиум „Да си го вратиме назад просторот за дигитални информации“ организиран во рамки на проектот на УСАИД за медиумска писменост „Младите размислуваат“. Настанот ќе се одржи на 23 февруари 2023 година (четврток), во Хотел Александар Палас, Скопје, со почеток во 09:30 часот. Повеќе информации за меѓународниот…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022Настани

НАСТАНИ НА МРТ ЗА ДЕНОВИТЕ НА МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ 2022

Македонската Телевизија, во континуитет, дава свој придонес за унапредување на медиумската писменост кај децата, младите и кај возрасните. Во рамки на ДМП 2022, од 25.10. до 01.11., ќе бидат емитувани едукативни емисии: – серијалот ВОЛШЕБНИКОТ И ТЕКНУВАЛКА (премиерно, секој работен ден во 11.15 ч.), – серијалот МЛАДИ ЗА МЛАДИ (во вторник и во среда во 12.00…

Прочитај повеќе
Видео Материјали

ВИДЕА ОД НАСТАНИ НА ДМП 2022 НА ЗНАКОВЕН ЈАЗИК

Со цел да се обезбеди поголема видливост и достапност на активностите кои се реализираа во рамки на Деновите на медиумска писменост 2022, изработени се кратки видеа од повеќе настани прилагодени и за лицата со оштетен слух со додадено толкување на македонски знаковен јазик. Видеата се достапни на следните линкови: Видео на знаковен јазик – Работилница…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022Настани

ВИДЕО ОД БЕСПЛАТНАТА ФИЛМСКА ПРОГРАМА ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОД ОУ И ЗА ЛИЦАТА СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ

Погледнете го краткото видео кое говори за успешно реализираните активности и постигнатите ефекти. Се надеваме дека составивме цела приказна во која за првпат успешно ги вмреживме медиумската со филмската писменост под мотото „различности“.

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022

ВИДЕО ОД БЕСПЛАТНАТА ФИЛМСКА ПРОГРАМА ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОД ОУ И ЗА ЛИЦАТА СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ

Погледнете го краткото видео кое говори за успешно реализираните активности и постигнатите ефекти. Се надеваме дека составивме цела приказна во која за првпат успешно ги вмреживме медиумската со филмската писменост под мотото „различности“.

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022Настани

ВИДЕО ОД ПАНЕЛ-ДИСКУСИЈАТА „МЕДИУМСКАТА ПИСМЕНОСТ И СТУДЕНТИТЕ“

Во рамки на Денови на медиумска писменост 2022, Филолошки факултет „Блаже Конески“ – Скопје , Институт за комуникациски студии ИКС / Institute of Communication Studies и Media Literacy Project YouThink, ја одржаа панел-дискусијата „МЕДИУМСКАТА ПИСМЕНОСТ И СТУДЕНТИТЕ“, која е воедно и дел од програмата на УСАИД за медиумска писменост „Младите размислуваат“. Во дискусијата беа опфатени бројни аспекти на медиумската писменост,…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022Настани

ФИЛМСКАТА ПИСМЕНОСТ ИАКО ВАЖНА ЗА РАЗВОЈОТ НА ДЕЦАТА, ОСТАНУВА МАРГИНАЛИЗИРАНА ВО ОБРАЗОВНИОТ СИСТЕМ

Скопје, 13 ноември 2022 (МИА) – Филмот има големо влијание врз развојот на креативни, критички и културни знаења, вештини и идни компетенции кај децата, а според стручните лица, подеднакво ефикасна алатка е и за зајакнување на мотивацијата за учење. Сепак, со бавно темпо оваа културна уметност се обидува да си го најде своето место во рамките…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022

OДРЖАНА ПАНЕЛ-ДИСКУСИЈА НА ТЕМА „ПРЕКУ МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ ОБРАЗУВАМЕ МЛАДИ ГЕНЕРАЦИИ БЕЗ ПРЕДРАСУДИ И СТЕРЕОТИПИ“

Како да образуваме млади генерации без стереотипи и без предрасуди и која е улогата на медиумската писменост во тој контекст? Во рамки на Деновите на медиумска писменост 2022, беше одржана панел-дискусијата на тема „ПРЕКУ МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ ОБРАЗУВАМЕ МЛАДИ ГЕНЕРАЦИИ БЕЗ ПРЕДРАСУДИ И СТЕРЕОТИПИ“. Погледнете дел од дискусијата, којашто беше во организација на Македонски институт за медиуми…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022

OДРЖАНА ЈАВНА СЕДНИЦА НА КОМИСИЈАТА ЗА ЖАЛБИ ПРИ СОВЕТОТ ЗА ЕТИКА ВО МЕДИУМИТЕ НА МАКЕДОНИЈА

Во рамките на ДМП 2022, на 28.10.2022 г. беше одржана јавна седница на Комисијата за жалби при Советот за етика во медиумите на Македонија, на која се разгледуваа сите пристигнати жалби поврзани со кршење на професионалните и етичките стандарди во пишаните (печат и новински агенции), електронските (ТВ и радио) и во интернет медиумите во Македонија.…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022Настани

OДРЖАНА РАБОТИЛНИЦА ЗА МЕДИУМСКИТЕ ПОТРЕБИ НА ЛИЦАТА СО ПОПРЕЧЕНОСТ „НЕОДЛОЖНА ПРИСТАПНОСТ“

Во рамки на Деновите на медиумска писменост 2022, беше одржана Работилница за медиумските потреби на лицата со попреченост под наслов „НЕОДЛОЖНА ПРИСТАПНОСТ“, во организација на АВМУ. На работилницата беа побарани одговори на следните прашања: – Како лицата со попреченост го доживуваат начинот на кој се претставени во медиумите? – Какви се, всушност нивните комуникациски потреби?…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022Настани

КРАТОК ПРЕСЕК ОД ОНЛАЈН-ДИСКУСИЈАТА „ЈАСНО И ГЛАСНО“ НА ТЕМА: „КАКО МЕДИУМИТЕ ИЗВЕСТУВААТ ЗА МЛАДИТЕ СО АТИПИЧЕН РАЗВОЈ“

Како лицата со атипичен развој, односно младите со различни состојби и попречености, се прикажуваат во јавноста и медиумите? Како да се подобри нивната видливост во јавниот живот, и да не се маргинализираат? Погледнете го краткиот пресек од онлајн-дискусијата „Јасно и гласно“ на тема: „Како медиумите известуваат за младите со атипичен развој“. Дискусијата се одржа на…

Прочитај повеќе
Настани

ОДРЖАН ФОРУМОТ „ЦИВИЛНО ОПШТЕСТВО & ТИНК ТЕНК“ ВО БЕРЛИН

Скопје, 2 ноември 2022 – Во организација на германскиот Аспен институт и Асоцијацијата Југоисточна Европа, овогодинешниот форум „Цивилно општество & тинк тенк“ се одржа на 1 и 2 ноември, во Берлин. Во рамки на форумот имаше и панел посветен на дезинформациите во Западен Балкан. Како што истакна еден од панелистите Зоран Трајчевски, директор на Агенцијата за…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022Настани

УСПЕШНО РЕАЛИЗИРАНА АКТИВНОСТ – БЕСПЛАТНО ПРИКАЖУВАЊЕ ТЕМАТСКИ ФИЛМОВИ ЗА ДЕЦА ОД ОСНОВНИТЕ УЧИЛИШТА

ФИЛМОТ влијае културно, креативно и критички врз децата и младите! 2139 ученици од 20 скопски училишта се вклучија во успешно реализирана активност – Бесплатно прикажување тематски филмови за деца од основните училишта (од VI до IX). Во 8 кино проекции кои се реализираа во три кина: Кино Милениум, Синеплекс, Кинотека беа прикажани три европски тематски…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022Настани

ПРВА ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА ЗА МЕДИУМСКАТА ПИСМЕНОСТ НА ФИЛОЛОШКИОТ ФАКУЛТЕТ „БЛАЖЕ КОНЕСКИ“ СКОПЈЕ

Панел дискусијата „Медиумската писменост и студентите“ е првиот јавен настан што Филолошкиот факултет „Блаже Конески“, ИКС и ИРЕКС го организираа во рамки на проектот „Воведување на медиумската писменост за идните филолози“, поддржан преку програмата „Младите размислуваат“ на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Продеканот за наука и меѓународна соработка, проф. д-р Маја Бојаџиевска, која го…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022Настани

СРЕДНОШКОЛЦИТЕ НАЈЧЕСТО ПРЕПОЗНАВААТ ДЕЗИНФОРМАЦИИ ВО ЗДРАВСТВОТО И ПОЛИТИКАТА

Средношколците најчесто препознаваат дезинформации во здравството и политиката. Дезинформациите најчесто ги препознаваат во ударните и бомбастични наслови на социјалните мрежи велат учениците од средното медицинско училиште од Гостивар на работилницата: „Техники на новинарско пишување и препознавање на дезинформации“. Работилницата ја организираше Институтот за комуникациски студии на 26 октомври во рамки на Денови на медиумска писменост…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022Состаноци на мрежата

ЗАПИСНИК ОД СОСТАНОКОТ НА МРЕЖАТА ЗА МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ ОДРЖАН ВО РАМКИТЕ НА ДЕНОВИ НА МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ 2022

Во понеделник, 31 октомври 2022 во 13 часот, во Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, се одржа состанок на Мрежата за медиумска писменост. На состанокот присуствуваа  Емилија Петреска – Камењарова (АВМУ), Сашо Богдановски (АВМУ), Виктор Стојанов (АВМУ), Марина Трајкова (АВМУ), Ивана Стојаноска (АВМУ), Марина Тунева (експертка за медиуми), Бојан Шашевски (МОФ), Даниела Станковска –…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022Настани

ГОДИШЕН СОСТАНОК НА МРЕЖАТА ЗА МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ

На 31 октомври 2022 година со почеток во 13:00 часот, Мрежата за медиумска писменост ќе го одржи Годишниот состанок. Состанокот ќе се одржи во просториите на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, конференциска сала на 2-от кат.

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022Настани

ПАНЕЛ-ДИСКУСИЈА „РАЗЛИЧНОСТИТЕ И ДЕЗИНФОРМАЦИИТЕ ВО ЗАПАДЕН БАЛКАН“

Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“ Ве поканува на панел-дискусијата „Различностите и дезинформациите во Западен Балкан“, која ќе се одржи на 31 окотмври 2022 година во Скопје, со почеток во 14:00 часот, на платформата за видео комуникација Zoom. Дискусијата е отворена за јавноста и претставници од медиумите. Заинтересираните може да ја проследат истата на следниот…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022Настани

МУЛТИМЕДИЈАЛНА ИЗЛОЖБА: „СТАКЛЕНА СОБА – ПОГРЕШНИ ИНФОРМАЦИИ И МАНИПУЛАЦИИ НА ИНТЕРНЕТ“

Изложбата ќе биде отворена на 1 ноември 2022 во 19:30 часот во „Европска куќа“ во Скопје / Europe House Skopje​, и ќе биде достапна за посетителите во следните три месеци. Преку мултимедијални техники и алатки, посетителите ќе можат да дознаат повеќе за погрешните информации, за улогата на интернет-корисниците во нивното ширење, како и за бизнис-моделите, дизајнерските…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022Настани

ПОДКАСТ НА ИНСТИТУТОТ МАКС ВАН ДЕР ШТУЛ: ИДНАТА ГЕНЕРАЦИЈА ВО ЕРАТА НА ДЕЗИНФОРМАЦИИ

Истражувачкиот кластер за медиумска писменост и дезинформации (MeDisInfo) на Институтот Макс ван дер Штул, во Универзитетот на Југоисточна Европа (УЈИЕ), во вторник, 1 ноември 2022 година, во 10 часот, ќе го емитува Подкастот: Идната генерација во ерата на дезинформации. Гости-говорници во овој подкаст се студентите на УЈИЕ: Ваљон Даути од Факултетот за современи науки и…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022Настани

ОДРЖАНА РАБОТИЛНИЦА ЗА МЕДИУМСКИТЕ ПОТРЕБИ НА ЛИЦАТА СО ПОПРЕЧЕНОСТ

Скопје, 28 октомври 2022 –  Денеска Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги во рамки на Деновите на медиумска писменост 2022 ја одржа работилницата „Неодложна пристапност“ – медиумските потреби на лицата со попреченост. Работилницата имаше за цел да им помогне на радиодифузерите и давателите на аудиовизуелни медиумски услуги по барање полесно да се справат со обврските…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022Настани

ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОД СТУДИЈАТА „МОРАЛНАТА ПАНИКА И ПРЕТСТАВАТА НА ЛГБТИ ВО МЕДИУМИТЕ“

Во организација на Коалицијата Маргини на 1 ноември во период од 11:00 – 12:00 часот, преку платформата Зоом, ќе се одржи онлајн презентација на резултатите од студијата „Моралната паника и претставата на ЛГБТИ во медиумите“. На настанот можете да се приклучите преку линкот https://us02web.zoom.us/j/86253970233 Што е морална паника? Кои се фазите на нејзиниот развој? Кои се…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022Настани

ЈАВНА СЕДНИЦА НА СОВЕТОТ ЗА ЕТИКА ВО МЕДИУМИТЕ НА МАКЕДОНИЈА

На 28.10.2022 (петок), во 17 часот, Совет за етика во медиумите на Македонија ќе одржи онлајн јавна седница на Комисијата за жалби, во рамки на одбележувањето на ДМП, на која ќе се разгледуваат тековни жалби примени во Советот за етика во медиумите на Македонија. Комисијата за жалби ги разгледува сите пристигнати жалби поврзани со кршење на професионалните…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022Настани

ОТВОРЕНИОТ ДЕН ВО РАДИО МОФ

Како е да се биде гласот на различностите“ е темата на Отворениот ден во Радио МОФ, кој ќе се одвива во петок, 28 октомври од 10 до 12 часот, како дел од #ДеновиНаМедиумскаПисменост Сите заинтересирани млади може да дојдат, влезат и погледнат во редакцијата на Радио МОФ, да ги запознаат новинарите и уредништвото, но и да…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022Настани

РАБОТИЛНИЦА НА АВМУ „НЕОДЛОЖНА ПРИСТАПНОСТ“ – ЗА МЕДИУМСКИТЕ ПОТРЕБИ НА ЛИЦАТА СО ПОПРЕЧЕНОСТ

Како лицата со попреченост го доживуваат начинот на кој се претставени во медиумите? Какви се, всушност нивните комуникациски потреби? Што можат да направат медиумите за да одговорат на тие потреби и да го сменат начинот на кој известуваат за нив? Ова се дел од темите на кои ќе биде посветена работилницата „Неодложна пристапност“ – за…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022Настани

ВИДЕО-ДИСКУСИЈА ЈАСНО И ГЛАСНО: КАКО МЕДИУМИТЕ ИЗВЕСТУВААТ ЗА МЛАДИТЕ НА МАРГИНИТЕ

Радио МОФ на 27 октомври (четврток) од 12 часот се приклучува на #ДеновиНаМедиумскаПисменост со онлајн видео-дискусијата „Јасно и гласно“ на тема: „Како медиумите известуваат за младите на маргините“. Во фокус ќе бидат лицата со атипичен развој, односно млади со различни состојби и попречености, па на дискусијата ќе се отворат прашања за тоа како медиумите ги прикажуваат во…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022Настани

ПАНЕЛ-ДИСКУСИЈА „МЕДИУМСКАТА ПИСМЕНОСТ И СТУДЕНТИТЕ“

Филолошки факултет „Блаже Конески“ – Скопје, Институт за комуникациски студии ИКС и Media Literacy Project YouThink, Ви ја најавуваат панел-дискусијата „Медиумската писменост и студентите“, што ќе се одржи на 27.10.2022 (четврток), во 12.30 ч., во Амфитеатар 3 на Филолошкиот факултет. Настанот е отворен за медиуми. Во двочасовната панел-дискусија воведен збор ќе даде проф. д-р Маја Бојаџиевска, продекан за наука и…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022Настани

ПАНЕЛ-ДИСКУСИЈАТА „ПРЕКУ МЕДИУМСКАТА ПИСМЕНОСТ ОБРАЗУВАМЕ МЛАДИ ГЕНЕРАЦИИ БЕЗ ПРЕДРАСУДИ И СТЕРЕОТИПИ“

Панел-дискусијата „Преку медиумската писменост образуваме млади генерации без предрасуди и стереотипи“ ќе се одржи на 26 октомври (среда), во хотел „Холидеј ин” во Скопје со почеток во 11:00 ч. Како панелисти се поканети наставници, професори, претставници на граѓански организации и новинари, кои ќе дискутираат за медиумската писменост како еден од механизмите за справување со стереотипите…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022Настани

ИКС, ПРОЕКТ „КОРИСТИ ФАКТИ“

Како да препознаеме дезинформации, каде да ги пријавиме, но и како да креираме медиумски содржини, ќе учиме на медиумската лабораторија што Институтот за комуникациски студии ја организира на 26 октомври (среда) од 13.00 часот во СОМУ „Гостивар“- Гостивар. Работилницата е дел од проектот „Користи факти“ на Институтот за комуникациски студии финансиран од Владата на Обединето…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022Настани

ОТВОРЕНИ ДЕНОВИ НА МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ 2022

Скопје, 25 октомври 2022 – Под мотото „Размислувај критички, состави ја целата приказна“, почнувајќи од денес па сè до 1 ноември, во организација на Мрежата за медиумска писменост се одржуваат Деновите на медиумска писменост 2022. На овој начин, нашата земја четврта година по ред се приклучува кон Глобалната недела на медиумска и информациска писменост на УНЕСКО.…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022Настани

НАСТАНИ НА МРТ ЗА ДЕНОВИТЕ НА МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ 2022

Македонската Телевизија, во континуитет, дава свој придонес за унапредување на медиумската писменост кај децата, младите и кај возрасните. Во рамки на ДМП 2022, од 25.10. до 01.11., ќе бидат емитувани едукативни емисии: – серијалот ВОЛШЕБНИКОТ И ТЕКНУВАЛКА (премиерно, секој работен ден во 11.15 ч.), – серијалот МЛАДИ ЗА МЛАДИ (во вторник и во среда во 12.00…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022Настани

ИНКЛУЗИВНИ КИНА – ФИЛМСКА ПРОГРАМА ВО РАМКИТЕ НА ДЕНОВИТЕ НА МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ 2022

Деновите на медиумска писменост 2022 – посветени на различностите и медиумската писменост – чие мото е „Размислувај критички, состави ја целата приказна“, во својата програма нудат и бесплатни билети за филмови од редовниот репертоар наменети за лицата со попреченост. Активноста ја реализираат Работната група за филмска писменост на Мрежата за медиумска писменост, Агенцијата за филм,…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022Настани

ФИЛМОВИ ЗА ДЕЦА ОД ОСНОВНИ УЧИЛИШТА – ФИЛМСКА ПРОГРАМА НА ДЕНОВИТЕ НА МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ 2022

Деновите на медиумска писменост 2022 – посветени на различностите и медиумската писменост – чие мото е „Размислувај критички, состави ја целата приказна“, во својата програма нудат и бесплатен пристап за училишта до филмски проекции на тематски филмови наменети за деца од VI до IX одделение. Трите тематски филмови ќе бидат прикажани во три кина во…

Прочитај повеќе
Денови на медиумска писменост 2022Настани

ПОКАНА ЗА ПРЕС – КОНФЕРЕНЦИЈА

Скопје, 21.10.2022 – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги на 25 октомври 2022 година (вторник) со почеток во 11 часот, ќе одржи прес – конференција, на која директорот д-р Зоран Трајчевски ќе ги отвори Деновите на медиумска писменост 2022 година. Во периодот од 25 октомври до 1 ноември под мотото „Размислувај критички, состави ја целата приказна“ во организација на АВМУ и Мрежата…

Прочитај повеќе
Настани

МЕДИУМСКИ ДЕН 2022 ВО ТРИ МИНУТИ

140 ученици од различни делови од земјата посетија национални, регионални и локални медиуми каде што одблиску се запознаа со новинарската работа, но и со тоа како медиумите се справуваат со дезинформациите. Застанаа пред ТВ-камерите, седнаа „да водат вести“, ја почувствуваа и магијата на радиото и се забавуваа. Погледнете во три минути како помина #МедиумскиДен2022. На…

Прочитај повеќе
Прирачници

ПРИРАЧНИК – НАСОКИ ЗА ПРЕВЕНЦИЈА ОД КОРУПЦИЈА И ПРОМОВИРАЊЕ НА ЕТИКАТА ВО МЕДИУМИТЕ

Советот за етика во медиумите во јуни 2022 година објави НАСОКИ ЗА ПРЕВЕНЦИЈА ОД КОРУПЦИЈА И ПРОМОВИРАЊЕ НА ЕТИКАТА ВО МЕДИУМИТЕ. Целта на овој Прирачник, пред сè, наменет за медиумските работници и новинари, е да ја подигне свеста за ризиците од корупција во медиумите (печатените и електронските) како и давање на соодветни препораки за нивно намалување,…

Прочитај повеќе
Прирачници

НАСОКИ ЗА ИЗВЕСТУВАЊЕ ОД ПОДРАЧЈЕ СО ВООРУЖЕН КОНФЛИКТ/ВОЈНА

Советот за етика во медиумите во јуни 2022 година ја издаде публикацијата НАСОКИ ЗА ИЗВЕСТУВАЊЕ ОД ПОДРАЧЈЕ СО ВООРУЖЕН КОНФЛИКТ/ВОЈНА. Автор на публикацијата е новинарката Кристина Атовска. Оваа публикација е изработена во рамки на проектот „Поддршка на слободата на изразување во медиумите во Северна Македонија“, што го имплементира СЕММ, а го ко-финансира Европската Унија.

Прочитај повеќе
Публикации

ИКС ГО ПРЕТСТАВУВА КАИРОС: ЖУРНАЛ ЗА МЕДИУМИ И КОМУНИКАЦИИ

ИКС го претставува првото издание на КАИРОС, меѓународното научно списание за медиуми и комуникации. КАИРОС е меѓународно научно списание со отворен пристап и форум за размена на знаења и идеи помеѓу членови на академската заедница, истражувачи, експерти, студенти и други стручни лица од областа на медиумите и комуникациите. Списанието ќе биде посветено на актуелните прашања и на…

Прочитај повеќе
Настани

НАЈАВА ЗА КОНФЕРЕНЦИЈАТА „СПРАВУВАЊЕ СО ДЕЗИНФОРМАЦИИ ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА“

На 31 мај 2022 година во Скопје, со почеток од 12.00 часот ќе се одржи конференцијата „Справување со дезинформации во Република Северна Македонија“, посветена на градење мулти-секторски пристап за решавање на овој важен проблем преку заеднички ангажман на државните институции, независните медиуми, граѓанските организации, академската заедница и приватниот сектор. Настанот ќе се случи во Хотел…

Прочитај повеќе
Настани

РАЗГОВОР ЗА ПРИВАТНОСТ #8 – КАКО ТРЕБА ДА ГИ ШТИТИМЕ ЛИЧНИТЕ ПОДАТОЦИ НА РАНЛИВИТЕ КАТЕГОРИИ ГРАЃАНИ?

Фондација Метаморфозис ги поканува претставниците на граѓанските организации, институциите, медиумите и сите други поединци кои сакаат да дискутираат и да дознаат нешто повеќе за тоа „Како треба да ги штитиме личните податоци на ранливите категории?“ на осмиот „Разговор за приватност“ што ќе се одржи на 31-ви мај, во Јавна соба, со почеток во 15 часот.…

Прочитај повеќе
Настани

ВО БИТОЛА СЕ ОТВОРИ МЛАДИНСКИОТ ЦЕНТАР – МЛАДИХАБ

Битола, 28 април, 2022 – Со настан за вмрежување на младите со компании и граѓански организации од Битола и регионот, денеска се отвори Младинскиот центар – Млади Хаб во Битола. Просторот е предвидено да служи како простор за работа, вмрежување и организирање на активности што бесплатно ќе им стои на располагање на младите во регионот. „Општина…

Прочитај повеќе
Настани

ОНЛАЈН НАСТАН: КАКО ДО ПОДОБРО РОДОВО ИЗВЕСТУВАЊЕ НА МЕДИУМИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА

Скопје, 18 април 2022 – Институтот за комуникациски – ИКС е активна членка, една од основачките на Мрежата за медиумска писменост. Колегите од ИКС на 20 април (среда) во 11:00 часот преку платформата Зум организираат онлајн настан: „Како до подобро родово известување на медиумите во Македонија“. Сите заинтересирани за присуство на настанот се добредојдени.  …

Прочитај повеќе
Настани

НА ЧАС ПО МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ: „МЕДИУМИТЕ И РАЗЛИЧНОСТИТЕ“ – МАКЕДОНСКИ ИНСТИТУТ ЗА МЕДИУМИ

Македонскиот институт за медиуми, со поддршка од Европската Унија, во 2021 година одржа повеќе работилници за медиумската писменост во средните училишта. Една од нив беше посветена на медиумите и различностите, како и на претставувањето на ранливите и маргинализираните групи во медиумите. Предавач на оваа работилница беше новинарот Огнен Јаневски. За подетални информации за работилницата, погледнете…

Прочитај повеќе
Настани

МЕЃУНАРОДЕН СИМПОЗИУМ: „ДРЖЕЊЕ ЧЕКОР СО ТРЕНДОВИТЕ: ОБРАЗОВАНИЕ ЗА МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ ВО СÈ ПОБРЗАТА ДЕНЕШНИЦА“

Новите технологии и дигиталните медиуми го обликуваат светот денес, а заедно со него и нашите демократии и општества. Развојот на технологијата создава можности и закани за начинот на кој ги согледуваме информациите, политиката и односите. Во изминатите децении, медиумската писменост и медиумското образование најмногу го нагласуваа критичкото размислување, потребата да се разбере како се создаваат…

Прочитај повеќе
Проекти

ИКС И ИРЕКС: МЕЃУНАРОДЕН СИМПОЗИУМ ЗА МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ И КРИТИЧКО РАЗМИСЛУВАЊЕ

Во рамки на проектот за медиумска писменост „YouThink“ (УСАИД), а во организација на ИКС и ИРЕКС, на 3 и 4 февруари 2022 година ќе биде одржан Меѓународниот симпозиум за критичко размислување и медиумска писменост. Настанот ќе биде одржан виртуелно, на платофрмата Zoom. На симпозиумот ќе се дискутираат теми поврзани со образованието за медиумска писменост на универзитетите во Македонија, споредено со…

Прочитај повеќе
Работилници

Од 7-ми до 20-ти октомври продукцијата „Фокус Покус Филмс“ одржа работилница насловена „Инклузивна анимација” во просториите на Еurope House Скопје и Kинотека на Северна Македонија. Проектот е поддржан од Делегација на ЕУ во Скопје и се реализираше во соработка со Кинотека на Северна Македонија и МФФ КинеНова. Односот на нашето општество кон децата и лицата…

Прочитај повеќе
Состаноци на мрежата

СОСТАНОК НА МРЕЖАТА ЗА МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ ОДРЖАН ВО РАМКИТЕ НА ДМП 2021 – 29.11.2021

Белешка од состанокот на Мрежата за медиумска писменост одржан во рамките на Денови на медиумска писменост 2021   На 29.11.2021 год., преку онлајн платформата Zoom, беше одржан годишниот (онлајн) состанок на Мрежата за медиумска писменост, кој традиционално се одржува во рамките на Деновите на медиумска писменост. На состанокот присуствуваа: Емилија Петреска – Камењарова (АВМУ), Сашо…

Прочитај повеќе
Прирачници

Водич за родители за заштита на приватноста и личните податоци на децата на интернет

Во интерес на заштита на детската популација од пристап кон недолични содржини и комуникации, како и од злоупотреба на личните податоци на социјалните мрежи, Дирекцијата за заштита на личните податоци и Метаморфозис, Фондација за интернет и општество и средните училишта на Град Скопје, изработија Водич за родители за заштита на приватноста и личните податоци на…

Прочитај повеќе
Прирачници

Прирачник за Заштита на личните податоци и медиумите

Прирачник за Заштита на личните податоци и медиумите Во рамките на проектот „Заштита на личните податоци и медиумите“ финансиран од ИПА ТАИБ 2012 програмата од Европска Унија со поддршка на Дирекцијата за заштита на личните податоци е изработен Прирачник – Заштита на личните податоци и медиумите. Истиот е достапен на следниот линк

Прочитај повеќе
Прирачници

Како поефикасно да комуницирате со граѓаните преку дигиталните медиуми: прирачник за граѓански организации

Аксентиевска, М. и Шабан, Л., „Како поефикасно да комуницирате со граѓаните преку дигиталните медиуми: прирачник за граѓански организации“, 2018. Скопје. ИКС.   Достапно на: http://respublica.edu.mk/attach/Priracnik-za-gragjanskite-organizacii.pdf

Прочитај повеќе
Прирачници

Прирачник за медиумска писменост за млади, за медиуми и за граѓански организации

Лахтов, М. и Трајкоска, Ж. (Ур.), „Прирачник за медиумска писменост за млади, за медиуми и за граѓански организации“, 2018. Скопје: Институт за комуникациски студии. Достапно на: http://www.medium.edu.mk/attach/Priracnik-za-mediumska-pismenost-MK.pdf

Прочитај повеќе
Прирачници

Препораки за интегрирање на концептот на медиумската писменост во различни општествени сфери

МИМ, „Препораки за интегрирање на концептот на медиумската писменост во различни општествени сфери“, 2018. Скопје: МИМ.   Достапно на: https://mim.org.mk/attachments/article/1143/Preporaki%20za%20integriranje%20na%20konceptot%20na%20MP.pdf

Прочитај повеќе
Прирачници

Прирачник за медиумска писменост

Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и Институтот за различности во медиумите од Лондон го изработија „Прирачникот за медиумска писменост за млади, за медиуми и за граѓански организации“. Во него се содржани корисни совети како сите овие групи можат да ја промовираат медиумската писменост. Прирачникот за медиумска писменост за млади, за медиуми…

Прочитај повеќе
Прирачници

Прирачник за неформално образование – Со критичко мислење до разобличување на дезинформации

Стојановски, Ф., Лазаров, Г. и Глигороска, В. (Ур.), Прирачник за неформално образование – Со критичко мислење до разобличување на дезинформации, 2019. Скопје: Метаморфозис. МК: https://crithink.mk/wp-content/uploads/2019/10/so-kritichko-mislene-do-razoblichuvane-na-dezinformaczii-prirachnik-za-neformalno-obrazovanie-za-mediumska-pismenost.pdf https://metamorphosis.org.mk/izdanija_arhiva/so-kritichko-mislenje-do-razoblichuvanje-na-dezinformacii/

Прочитај повеќе
Прирачници

Прирачник за обучувачи од областа на МИП

Јаниќ, С., „Прирачник за обучувачи од областа на МИП“, 2019. Подготвен во рамки на проектот „Медиуми за граѓаните – граѓани за медиумите“.   Достапно на: https://mim.org.mk/attachments/article/1140/Priracnik%20za%20obucuvaci%20od%20oblasta%20na%20MP.pdf

Прочитај повеќе
Прирачници

Онлајн прирачник „Со критичко мислење до разобличување на дезинформации“

Во рамки на проектот ,,Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност – КриТинк”, имплементиран од Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“ и „ЕВРОТИНК“ – Центар за европски стратегии, а финансиски поддржан од Европската Унија, изработен е прирачник за неформално образование за медиумска писменост „Со критичко мислење до разобличување на дезинформации“. Со овој прирачник се…

Прочитај повеќе
Прирачници

МИМ објави два прирачника за медиумска писменост

Македонскиот институт за медиуми објави два прирачника за обучувачи од областа на медиумската и информациската писменост. Прирачникот за новинари, од авторите др. Радмила Рангелов Јусовиќ и Недим Крајишник, е наменет за обучувачи кои ќе работат и ќе предаваат медиумска и информациска писменост на деца од училиштна возраст. Прирачникот содржи препораки за организација на час во…

Прочитај повеќе
Прирачници

Едукација за медиумска писменост во дигитално опкружување – ВЕЗ трејд

Во рамките на неодамна завршениот ЕРАЗМУС+ проект „Едукација за медиумска писменост во дигитално опкружување“ (МедиаДиги 1) што го спроведуваа Вредност на европското знаење – ВЕЗ, во партнерство со гимназијата „Utenos Adolfo Šapokos“ од Утена, Р. Литванија и „Центарот за образовна интеграција на децата и учениците од етничките малцинства“ на Р. Бугарија беа изработени и следниве…

Прочитај повеќе
Прирачници

Мрежата во време на Ковид-19: Насоки за безбедно и професионално известување за коронавирусот (COVID-19)

Советот  за  етика  во  медиумите  на  Македонија  (СЕММ)  и  Здружението на  новинари  на  Македонија  (ЗНМ)  изработија Насоки за безбедно и професионално известување за коронавирусот (COVID-19) (кои на англиски јазик се достапни на: https://znm.org.mk/wp-content/uploads/2020/03/Guidelines-for-safe-and-professional-reporting-on-coronavirus-COVID-19.pdf). Насоките за професионално,  одговорно  и  етичко  известување  за  коронавирусот  се  подготвени  во  рамки  на  заложбите  да  се  поттикне  значајната  улога на  медиумите …

Прочитај повеќе
Прирачници

Насоки за етика во истражувањата на медиумската писменост

Вовед Членките на Мрежата за медиумска писменост во своите иницијативи и активности за унапредување на медиумската писменост во земјава често се потпираат врз податоци добиени од истражувањата на различни аспекти на овој феномен: информираноста и ставовите на поединците за медиумските содржини, вештините и способностите на одделни возрасни групи од населението критички да ги перцепираат содржините,…

Прочитај повеќе
Публикации

Поголема одговорност или засилена пропаганда: новинарската етика во дигиталната ера

Џигал, С., „Поголема одговорност или засилена пропаганда: новинарската етика во дигиталната ера“, Скопје: ИКС.   Достапно на: ЛИНК  

Прочитај повеќе
Публикации

Зајакнување на професионалните стандарди или ерозија на слободниот говор: регулација на онлајн медиумите во Македонија

Бачовска, Ј., „Зајакнување на професионалните стандарди или ерозија на слободниот говор: регулација на онлајн медиумите во Македонија“, Скопје: ИКС.   Достапно на: ЛИНК

Прочитај повеќе
Публикации

Потрага по нови решенија: Креирање на идеален курикулум по новинарство за Југоисточна Европа

Трајкоска, Ж. и Георгиевски, Б. (Ур.) „Потрага по нови решенија: Креирање на идеален курикулум по новинарство за Југоисточна Европа“, Скопје: ИКС.   Достапно на: ЛИНК

Прочитај повеќе
Публикации

Унапредување на улогата на ЈРС МРТ во промовирање на МП преку споредба со добри практики од Велика Британија и Белгија

Никодиноска, В., Миленковски, С. и Георгиевски, Б., „Унапредување на улогата на ЈРС МРТ во промовирање на МП преку споредба со добри практики од Велика Британија и Белгија“, 2019. Скопје: МИМ.   Достапно на: ЛИНК

Прочитај повеќе
Публикации

Публикации ЗНМ

Здружение на новинарите на Македонија (ЗНМ), континуирано обезбедува препораки, прирачници, упатства, анализи, истражувања кои се однесуваат на професионално и одговорно известување на медиумите. Меѓу нив, како важни алатки за медиумите при ширењето на медиумската писменост можат да послужат: Препораки за зголемување на интегритетот и професионалноста на онлајн медиумите  Препораки за одговорни онлајн медиуми Упатство за…

Прочитај повеќе
Истражување

АВМУ: Истражување за медиумската писменост кај возрасната популација во Република Македониј

АВМУ (2016) Истражување за медиумската писменост кај возрасната популација во Република Македонија. Скопје: АВМУ. Достапно на: ЛИНК

Прочитај повеќе
Истражување

Конференција „Медиумската писменост и образовните потреби на новинарите и на јавноста“

На 28 и 29 март во Скопје во организација на Македонскиот институт за медиуми се одржа регионална конференција „Медиумската писменост и образовните потреби на новинарите и на јавноста“. Конференцијата се организираше во рамки на регионалниот проект „Партнерство за развој на медиумите во Југоисточна Европа“, кој го спроведува Центарот за независно новинарство од Романија во соработка…

Прочитај повеќе
Истражување

Истражување за образовните потреби на новинарите и за медиумската писменост на публиката

На 1 декември 2016 во Македонскиот институт за медиуми (МИМ) се одржа панел-дискусија, на која беше презентиран извештајот од „Истражувањето за образовните потреби на новинарите и за медиумската писменост на публиката“, што го спроведе тимот на МИМ, како дел од регионалниот проект „Партнерство на Југоисточна Европа за развој на медиумите. „Истражувањето за образовните потреби на…

Прочитај повеќе
Истражување

Поврзување на граѓаните: дигитални комуникации во граѓанскиот сектор во Македонија

Аксентиевска, М. и Шабан, Л. „Поврзување на граѓаните: дигитални комуникации во граѓанскиот сектор во Македонија“, Скопје: ИКС. Достапно на: http://respublica.edu.mk/attach/Povrzuvanje-so-gragjanite.pdf

Прочитај повеќе
Истражување

Истражување: „Медиумската писменост во Македонија: обид за импелементација во основното образование“

Високата школа за новинарство и за односи со јавноста, со поддршка на Бирото за развој на образованието го реализираше истражувањето „Медиумската писменост во Македонија: обид за имплементација во основното образование“, со цел да се утврди како се третира овој концепт во наставните планови и програми, кои облици на стекнување знаења за медиумска писменост се користат…

Прочитај повеќе
Истражување

Кампања: Двапати провери еднаш верувај

Податоци од истражувањето „Мапирање на нивоата на медиумска писменост во Република Северна Македонија кај популацијата на возраст над 16 години“ Истражување 2019Истражување (податоци) 2019 [.CSV format]Истражување (податоци) 2019 [.XLSX format]Истражување 2016 Безбедносниот клуч ретко кој го користи! Најчест ’филтер’ за проверка на информациите за читателите (51.7%) е нивното претходно знаење за одредена информација. Вториот начин…

Прочитај повеќе
Публикации

ПРЕВЕДЕНА ПУБЛИКАЦИЈАТА „ДЕЗИНФОРМАЦИИ И ИЗБОРНИ КАМПАЊИ“

Имајќи ја предвид тековната изборна кампања за Предвремените парламентарни избори 2020, за потребите на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, во рамки на проектот ЈУФРЕКС, на македонски јазик е преведена публикацијата „Дезинформации и изборни кампањи“. Публикацијата содржи преглед на состојбата со дезинформациите од технички и од политички аспект, препораки и мерки за справување со нив.…

Прочитај повеќе
Публикации

ПРЕВЕДЕНА ПУБЛИКАЦИЈАТА „АЛГОРИТМИ И ЧОВЕКОВИ ПРАВА“

Имајќи го предвид брзото темпо на технолошките промени, развојот на техниките за автоматска обработка на податоци (алгоритмите) и нивното влијание врз човековите права, на барање на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, во рамки на проектот ЈУФРЕКС, на македонски јазик е преведена публикацијата на Советот на Европа „Алгоритми и човекови права“. Публикацијата не се стреми…

Прочитај повеќе
Проекти

Анализа за медиумската писменост кај младите во рамки на проектот „Медиумски писмен граѓанин – За чест без стрес најди ја вистинската вест“

Преку анкета во три градови во источниот дел на земјава, анализиравме колку младите се медиумски писмени. Анализата е дел од активностите на проектот ,,Медиумска писменост-за чест без стрес најди ја вистинската вест“ на невладината организација Медиа плус во партнерство со  Канал 77. Денес во 21 век да се биде писмен, не значи само да се знае да се…

Прочитај повеќе
Одговор на Мрежата на ковид 19

Веб страница на КриТинк со Преглед на дезинформации и манипулации за новиот Корона-Вирус Ковид-19

Во рамки на Проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност – КриТинк“ кој го спроведува Фондацијата „Метаморфозис“ во партнерство со „Евротинк“, изработена е специјална веб страница, преку која се укажува за примарните извори и разните типови на дезинформации поврзани со пандемијата на новиот корона-вирус Ковид-19. До оваа страница може да се пристапи преку…

Прочитај повеќе
Одговор на Мрежата на ковид 19

Мрежата во време на Ковид-19: Посебен сајт против дезинформации и манипулации

Тимот на проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност – КриТинк“ во синергија со другите проекти на Метаморфозис – сервисот за проверка на факти Vistinomer.mk, регионалната иницијатива за борба против прекуграничните десинформации на Балканот водена од Новинската агенција Meta.mk и новинскиот портал на албански јазик Portalb.mk, ги фокусираа своите напори на промовирање критичко мислење и медиумска писменост преку разоткривање…

Прочитај повеќе
Одговор на Мрежата на ковид 19

Мрежата во време на Ковид-19: Он-лајн предавања и подкасти

Младинскиот образовен форум МОФ,  преку  интернет базираното Радио МОФ, реализира училишни он-лајн предавања и подкасти за неформално образование преку дигитални алатки. Воедно, оддржува онлајн дискусии, дебати и работилници. МОФ на социјалните медиуми објавува едукативни видеа за состојбата и на кој начин треба да се однесуваме Еден од примерите за нивната работа може да се прегледа…

Прочитај повеќе
Одговор на Мрежата на ковид 19

Мрежата во време на Ковид-19: Бесплатни филмови за деца и возрасни

Најновата членка на Мрежата, Планет-М, во соработка со платформата за видео по барање Cinesquare.net овозможи децата и тинејџерите од Македонија и уште други 12 земји од Балканот бесплатно да гледаат 40 филмови на платформата во сегментот наречен KidSqare. Потребно е само детето да се регистрира со својот и-маил и пасворд на www.cinesquare.net/#/kidsquare или на Андроид…

Прочитај повеќе
Одговор на Мрежата на ковид 19

Мрежата во време на Ковид-19: Поддршка од АВМУ

Имајќи ја предвид специфичната положба на медиумите во услови на прогласена вонредна состојба поради коронавирусот, нивната општествено одговорна улога да информираат во овие услови како и можните последици врз нивното економско работење, Освен ова, а обезбеди финансиска помош – донација за справување со последиците од коронавирусот (COVID-19), во вкупен износ од 105.000.000,00 (сто и пет…

Прочитај повеќе
Одговор на Мрежата на ковид 19

Мрежата во време на Ковид-19: Сериозност и одговорност кај медиумите

Јавниот радиодифузен сервис МРТ емитува специјална програма „ТВ училница“ наменета за полесно совладување на програмите за учениците во услови на прекин на и спроведувањето на редовната настава во училиштата. Воедно, МРТ1 во рамките на утринската програма “Македонија наутро” секојдневно информира за пандемијата и ги разобличува дезинформациите во врска со пандемијата. Исто така, приватните медиуми –…

Прочитај повеќе
Кампањи

МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ – КРАТОК ПРИРАЧНИК ЗА РОДИТЕЛИ

🟢 Во ова време во кое сме преплавени од разни дезинформации, гласини или манипулативни содржини, особено од новите медиуми и социјалните мрежи, медиумската писменост е од суштинско значење. 🔵 Медиумите неспорно влијаат врз начинот на кој размислуваме и донесуваме одлуки, а развивањето на способноста на децата да станат паметни корисници на медиумските содржини, да ја…

Прочитај повеќе
Кампањи

Родот во детските емисии на приватните ТВ и на Јавниот сервис

🟣 Анализата на АВМУ за родот во детските емисии (2019), покажа дека приватните ТВ немаа осмислен пристап во изборот на емисии наменети за децата. 🟢 На приватните ТВ се емитуваа македонски приказни во кои беа прикажани машки доминантни ликови. 🟡 Целото истражување за родовите аспекти во програмите за деца кое го изработи АВМУ можете да…

Прочитај повеќе
Одговор на Мрежата на ковид 19

Одговор од Алијансата за медиумска и информациска писменост на COVID-19

Глобалната алијанса за партнерства за медиумска и информациска писменост (ГАПМИЛ), оцени дека ширењето дезинформации и лажни информации е исто како и болест – проблематични појави кои можат да бидат заразни, ризични и, во време на пандемија – прашање на живот или смрт. Затоа, УНЕСКО и членките на ГАПМИЛ обезбедија Одговор за справување со инфодемијата кој…

Прочитај повеќе
Состаноци на мрежата

БЕЛЕШКА ОД СОСТАНОКОТ ЗА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА НАЦРТ-КОМУНИКАЦИСКАТА СТРАТЕГИЈА НА ММП – 11.12.2020

На 11.12.2020 година (петок), на платформата GoToMeeting, се одржа онлајн презентација на Комуникациската стратегија на Мрежата за медиумска писменост 2021 – 2023. На презентацијата присуствуваа: Виктор Стојанов (АВМУ), Емилија Петреска – Камењарова (АВМУ), Марина Трајкова (АВМУ), Билјана Бејкова (НВО Инфоцентар), Билјана Ј. Кордалова (ИДУЕП), Јасмина Јакимова (Радио МОФ), Марина Тунева (СЕММ), Весна Никодиновска (МИМ) и…

Прочитај повеќе
Проекти

Повик на МИМ за доставување предлог-проекти: Промовирање медиумска и информациска писменост во малите градови и руралните подрачја

Македонскиот институт за медиуми објавува повик за доставување предлог-проекти чија цел е подобрување на капацитетите на граѓанските организации за заштита на медиумскиот плурализам и слободи во земјите од Западен Балкан. Овој повик е дел од регионалниот проект „Отпор кон дезинформации и говор на омраза“, што се спроведува во Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македонија, Црна…

Прочитај повеќе
Настани

„Ум за медиум; медиумите на крстопат (разговор и промоција)

НВО Контрапункт и нивниот медиумски партнер Окно во рамки на својот прокет кој е поддржан преку програмата за мали грантови на #КриТинк, овозможена со финансиска поддршка на Европската Унија, во текот на утрешниот ден 13.02.2020 организираат јавен настан на тема „Ум за медиум; медиумите на крстопат (разговор и промоција)“. Повеќе информации за настанот можете да видите на: https://www.facebook.com/events/1030989687257478/ и…

Прочитај повеќе
Проекти

КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА СРЕДНОШКОЛСКИ НОВИНАРСКИ ТИМОВИ ЗА ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА ЕВРОПСКАТА НЕДЕЛА НА МЕДИУМСКАТА ПИСМЕНОСТ 2020 „Биди медиумски активен/на“

Дигиталните вештини се нужност и се исто толку важни како што е важно читањето, пишувањето, зборување и разбирањето. Ова е еден од заклучоците на онлајн дебатата „Дигиталната писменост – неопходни вештини за онлајн настава“ што на 24 април 2020 г. ја организираа Институтот за комуникациски студии и Делегацијата на Европската комисија во земјава како завршен…

Прочитај повеќе
Кампањи

Едукација за медиумска писменост во дигитално опкружување

Во рамки на проектот „Едукација за медиумска писменост во дигитално опкружување“ кој е спроведен од Вредност на европското знаење – ВЕЗ, во партнерство со гимназијата „Utenos Adolfo Šapokos“ од Утена, Р. Литванија и „Центарот за образовна интеграција на децата и учениците од етничките малцинства“ на Р. Бугарија, беа изработени пет видео спотови кои претставуваат форма на дебата,…

Прочитај повеќе
Кампањи

Кампања на МИМ за поддршка на професионалното новинарство

Истакнати и почитувани новинари, уредници и медиумски експерти испраќаат пораки за улогата на новинарите и предизвиците со кои се соочуваат, за истражувачкото новинарство, транспарентноста и финансирањето на медиумите, улогата на јавните радиодифузни сервиси, со намера да ги потсетат граѓаните што претставува професионалното новинарство и како да го препознаат во морето информации што стигнуваат до нив.…

Прочитај повеќе
Состаноци на мрежата

Одржан состанок на Мрежата за медиумска писменост – 15.11.2019

ЗАПИСНИК ОД СОСТАНОКОТ НА МРЕЖАТА ЗА МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ ОДРЖАН НА 15.11.2019 На 15 ноември 2019 година, во рамките на Денови на медиумска писменост 2019, се одржа состанок на Мрежата за медиумска писменост, во просториите на АВМУ. На состанокот присуствуваа: Виолета Глигороска (Метаморфозис), Филип Стојановски (Метаморфозис), Марија Петревска (ВЕЗ), Леон Златковски (ВЕЗ), Олга Самарџиќ Јанкова (Конеду…

Прочитај повеќе
Состаноци на мрежата

Одржан состанок на членките на Мрежата за медиумска писменост – 03.10.2019

Скопје, 3 октомври 2019 – Денес се одржа работен состанок на Мрежата за медиумска писменост, на кој меѓу другото се гласаше за членови на координативната група на Мрежата и се дискутираше за Програмата за Деновите на медиумска писменост 2019г. На состанокот беше презентиран составот и на членовите на трите работни групи во Мрежата – Формално и…

Прочитај повеќе
Настани

Промовирани нови инфографици за медиумска писменост

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиуски услуги на третиот јавен состанок за 2019 година кој се одржа на 24 септември, ги промовираше новите инфографици за медиумска писменост – Зад насловите и Зад „лажните вести“. Инфографиците во оригинален формат на англиски јазик ги подготви Меѓународната организација ЕАВИ, а со цел за да станат достапни до што…

Прочитај повеќе
Кампањи

Промовирани нови инфографици за медиумска писменост

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиуски услуги на третиот јавен состанок за 2019 година кој се одржа на 24 септември, ги промовираше новите инфографици за медиумска писменост – Зад насловите и Зад „лажните вести“. Инфографиците во оригинален формат на англиски јазик ги подготви Меѓународната организација ЕАВИ, а со цел за да станат достапни до што…

Прочитај повеќе
Проекти

Втор конкурс од Програмата за мали грантови – КриТинк

П О К А Н А Фондацијата Метаморфозис и Евротинк – центар за европски стратегии се обраќаат до заинтересираните локални граѓански организации и медиуми со покана за учество на информативни сесии во врска со Програмата за мали грантови во рамки на проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност – КриТинк“. Конкурсот за мали…

Прочитај повеќе
Настани

АВМУ и Мисијата на ОБСЕ во Скопје ќе работат на подигање на свеста за медиумската писменост

Скопје, 08.07.2019 – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги и Мисијата на ОБСЕ во Скопје денеска потпишаа Меморандум за соработка врз основа на кој ќе бидат преземени заеднички активности за подигнување на нивото на медиумската писменост во земјава. Станува збор за реализирање на истражување на нивото на медиумската писменост кај возрасната популација во Република Северна…

Прочитај повеќе
Проекти

Мисијата на ОБСЕ во Скопје објави јавен повик за истражување за медиумска писменост.

Скопје, 4 јули 2019г. – Мисијата на ОБСЕ во Скопје, денес објави јавен повик за ангажирање на локален давател на услуги за изготвување на истражување, односно анкетен дизајн и збирки на податоци, за нивото на медиумска писменост во Република Северна Македонија во 2019 година. Јавниот повик е достапен на линкот https://procurement.osce.org/tenders/engagement-local-service-provider-produce-survey-design-and-field-data-collections-level Понудите за јавниот повик треба да…

Прочитај повеќе
Состаноци на мрежата

Одржан состанок на Мрежата за медиумска писменост – 17.05.2019

Скопје, 17.05.2019 – Денеска се одржа состанок на Мрежата за медиумска писменост, на кој се разговараше за досегашните активности на членките, за тековните проекти, како и за иднината на Мрежата и можноста за организирање заеднички настани и активности. На состанокот, претставниците на Македонскиот институт за медиуми, Фондацијата Метаморфозис и Младинскиот образовен форум се осврнаа на…

Прочитај повеќе
Проекти

МАМИЛ избран меѓу најдобрите 10 проекти за медиумска писменост во Европа

Европската комисија го избра проектот МАМИЛ на Високата школа за новинарство и за односи со јавноста како еден од 10те најдобри проекти за медиумска писменост во Европа за 2019 година. На 19ти март во Брисел претставници на Високата школа ќе ги презентираат своите активности со кои ја промовираa медиумската писменост, со што ќе се обидат…

Прочитај повеќе
Работилници

Медиумската писменост на пиедестал во Алсат-М

Алсат-М ТВ беше домаќин на  работилница за медиумска писменост за свои вработени во рамките на проектот „КриТинк“ финансиран од Европската Унија. На „ин-хаус“ обуката што ја  реализира тим на Диверзити Медиа учествуваа новинари и водители на емисии, а на неа се зборуваше за претпазливост за говорот на омраза, особено за тоа како се пренесуваат вести…

Прочитај повеќе
Кампањи

Промотивни видеа за медиумска писменост и критичко размислување

21.02.2019г. – Во рамки на проектот „Тема за дилема“ кој го спроведува здружение Ганимед од Битола, во изминатиот период беа снимени 7 промотивни видеа, преку кои се промовира медиумската писменост и критичкото размислување. Видеата се од едукативен и забавен карактер, а како актери се појавуваат средношколци од седум средни општински училишта во Битола. Во наредниот период…

Прочитај повеќе
Настани

Одржана тркалезната маса „Предизвиците и проблемите на младите новинари“

На 20-ти февруари 2019 година, во Клубот на новинари се одржа тркалезната маса „Предизвиците и проблемите на младите новинари“, во рамки на Проектот за младинско изразување финансиран од Европската Унија, а во организација на Радио МОФ и Младински образовен форум. На тркалезната маса присутните говореа за проблемите со кои се соочуваат младите новинари, прво во…

Прочитај повеќе
Настани

МЕДИУМ – Средношколски весник

По четврти пат, Високата школа за новинарство и за односи со јавноста го организираше Медиумскиот ден за средношколците од Македонија. Вкупно осум медиуми: дневниот весник Нова Македонија, МРТ1 Промо, TV21, TERA TV (Битола) и ТВ Плус (Куманово), ТВ Вис Струмица, Makfax и Радио МОФ беа домаќини на над 130 ученици од Скопје, Дебар, Валандово, Богданци,…

Прочитај повеќе
Настани

Медиумската писменост недоволно се изучува во основното образование

Високата школа за новинарство и за односи со јавноста рамките на тригодишниот проект на „Коалиција за медимска писменост“ организираше конференција на тема „Медиумската писменост во образованието – предуслов за учество на младите во општествените и политичките процеси во Македонија“, која се одржи на одржана на 18.12.2018 г. во Скопје. На настанот учествуваа 100тина ученици, професори,…

Прочитај повеќе
Настани

Студиска посета за градење капацитетите на Мрежата за медиумска писменост на Македонија

На 13 и 14 ноември, МИМ организираше студиска посета за претставници од Мрежата за медиумска писменост од Македонија на Ирската мрежа за медиумска писменост во Даблин, Република Ирска. Целта на посетата беше размена на знаење, искуство и практики меѓу релевантни претставници на двете мрежи и беше организирана во рамки на проектот „Зајакнување на судската експертиза…

Прочитај повеќе
Настани

Препораки за интегрирање на концептот на медиумската писменост во различни општествени сфери

На 13 и 14 ноември 2018 година, Македонскиот институт за медиуми организираше студиска посета за претставници од Македонската мрежа за медиумска писменост на Ирската мрежа за медиумска писменост во Даблин, Република Ирска. На студиската посета учествуваа претставници од Министерството за образование, Бирото за развој на образованието, Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, Првиот програмски сервис…

Прочитај повеќе
Настани

ИКС ја најавува Неделата против лажните вести од 12ти до 18ти ноември 2018г.

Институтот за комуникациски студии (ИКС) во рамки на проектот „Писменост за вести и дигитална писменост“ на МИМ, ИКС, ССНМ и МДИ од Лондон, подготвува серија обуки, дебати, онлајн квизови и видеа, како дел од Недела против лажните вести, која ќе се одржи во период од 12ти до 18ти ноември 2018г. Активностите имаат цел да поттикнат критичко…

Прочитај повеќе
Настани

Грантисти од проектот „КриТинк“ во посета на Агенцијата

Скопје, 05.11.2018г. –  Грантистите од програмата за мали грантови на проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност – КриТинк“, организиран од Фондација Метармофозис и Еуротинк – Центар за европски стратегии, на 2 ноември ја посетија Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги. Претставниците на граѓанските организации имаа можност да се запознаат со надлежностите на…

Прочитај повеќе
Настани

Битола ја одбележа неделата на медиумска писменост

Во рамки на проектот „Тема за дилема“, а како дел од проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумкса умешност – КритТинк“, од 5 до 9 ноември 2018 година, за првпат со голем број активности во Битола, беше одбележана недела на медиумска писменост. Главниот акцент на овој проект реализиран од здружението Ганимед од Битола заедно…

Прочитај повеќе
Работилници

Конкурс за средношколците во Битола на тема Медиумска писменост и критичко размислување

Здружението ГАНИМЕД од Битола во изминатите две недели успешно ги спроведе седумте работилници, предвидени за 140 битолски средношколци од 7 училишта од Битола. Последната работилница се одржа на 1 ноемрви 2018 година заедно со дваесет ученици од СОЗУ „Кузман Шапкарев“. Главна цел на овие работилници е неформална едукација на младите средношколци за медиумска писменост, преку…

Прочитај повеќе
Работилници

Работилници со средношколци од седум средни училишта од Битола во рамки на проектот „Тема за дилема“

Во рамки на проектот „Тема за дилема“ на 22 октомври 2018 година во Битола, започнаа да се реализираат работилници со средношколци од седум средни училишта од Битола. Првата работилница беше реализирана со средношколците од ПСУ САБА – Битола кои покажаа голем интерес во текот на активностите кои беа предвидени во агендата. ,,Ни треба едуцирана младина…

Прочитај повеќе
Настани

Воведна средба со грантистите од програмата за мали грантови на проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност – КриТинк“

Во склоп на програмата за мали грантови од проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност – КриТинк“, на 19.10.2018 (петок) во Граѓанскиот ресурсен центар, Скопје, се одржа воведна средба за грантистите. Во рамките на средбата шесте грантисти од  шест различни плански региони во Македонија ги презентираа своите проекти со што имаа прилика да ја запознаат јавноста…

Прочитај повеќе
Проекти

Доделени наградите од конкурсот „Изрази се преку медиумите“

Високата школа за новинарство и за односи со јавноста, во партнерство со Институтот за различности од Лондон и дневниот весник „Нова Македонија“ ги додели наградите за најдобрите средношколски медиумски производи добиени на конкурсот „Изрази се преку медиумите“ на тема „Би сакал/а во мојата општина да …“ Првата награда ја освоија група ученици од СОУ „Митко Пенџуклиски“…

Прочитај повеќе
Кампањи

Кампања на МИМ за унапредување на медиумската писменост

Македонскиот институт за медиумите продуцираше седум видео и три радио спотови во рамки на кампањата за унапредување на медиумската писменост.  Целта на кампањата е граѓаните да научат критички да ги гледаат, анализираат и проценуваат пораките коишто доаѓаат од различни медиуми, со цел подобро да се информираат и поангажирано да учествуваат во општествените процеси. Главен лик…

Прочитај повеќе
Кампањи

Медиумски писмен граѓанин – за чест без стрес, најди ја вистинската вест

Во рамките на проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност – КриТинк“, Здружението „Медиа плус“ и Канал 77, преку аудио и видео спотови ја почнаа кампањата „Медиумски писмен граѓанин – за чест без стрес, најди ја вистинската вест“. Во продолжение видео спот со рап песна изработен во рамки на овој проект.

Прочитај повеќе
Проекти

Вмрежувањето на релевантните чинители неопходно за подобро разбирање на медиумската писменост

На 1 јуни се одржа почетниот настан на проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност – КриТинк“ на Фондацијата Метаморфозис и Евротинк, кој ќе се спроведува во наредните 3 години, со поддршка од Европската Унија. Целта е да се поттикне соработката на полето на развој на критичко мислење и медиумска писменост во духот…

Прочитај повеќе
Работилници

Вмрежувањето на релевантните чинители неопходно за подобро разбирање на медиумската писменост

Медиумската и информациската писменост е динамички концепт на доживотно учење, и како што се менува технологијата, така се менува и самата дефиниција. Сепак, моќта на соработката меѓу различните засегнати страни, и институционални и вонинституционални, е клучна за развојот на оваа сфера, односно за разбирањето на самиот концепт и негова примена од страна на граѓаните. Ова…

Прочитај повеќе
Кампањи

Патување до медиумската писменост 3: Приватност и следење

Јове станува се помудар за медиумите и продолжуваат неговите авантури на Островот на медиумската писменост.Овој пат, тој открива дека е следен! Но, кој  го следи и што може тој да направи во врска со тоа? Дознајте во третиот видео спот од авантурата на Јове низ медиумската писменост. Превод и адаптација на македонски јазик: Агенција за…

Прочитај повеќе
Состаноци на мрежата

Работен состанок на Мрежата за медиумска писменост – 07.06.2018

На 7 јуни 2018 г. се одржа работен состанок на Мрежата за медиумска писменост, кој беше отворен и за други организации за да се шират можностите за соработка. Целта на состанокот беше: – да се претстават три проекти за медиумска писменост кои, во наредните три години ќе ги спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“…

Прочитај повеќе
Настани

„Ученици од Македонија, Хрватска и Литванија собираа средства преку тивка аукција на фотографии со филантропски пораки“

Во петокот (4-ти мај) во Иновацискиот Центар- Телеком се одржа СТРЕТ Гала настанот за прибирање на средства преку тивка аукција на фотографии. Посетителите се наддаваа за ученичките фотографии од Скопје, Ријека и Радвилишкис кои беа дел од кампањата „Добрината е насекаде околу нас, треба само да ја препознаеме“. Вкупната сума која се оствари од продажбата…

Прочитај повеќе
Настани

Ефикасна саморегулација и медиумски писмени граѓани за одговорно комуницирање онлајн

Поттикнување на критичкото размислување и медиумската писменост кај корисниците на социјалните мрежи, подигнување на политичката култура на комуницирање, ефективна и независна саморегулација онлајн и доследна примена на законите се некои од предлозите во однос на решавањето на проблемите во комуникацијата во интернет-просторот, што беа истакнати на конференцијата „Права и обврски при комуницирање на Интернет“. Настанот го…

Прочитај повеќе
Проекти

Средношколски конкурс за најдобар медиумски производ „Изрази се преку медиумите“

Високата школа за новинарство и за односи со јавноста неодамна објави конкурс за најдобар медиумски производ (фотоприказна, постер или едноминутно видео) изработени од средношколци на тема „Би сакал/а во мојата општина да …“. Конкурсот трае до 29 април 2018 година, тројцата најдобро пласирани ќе добијат награди (таблет, мобилен телефон, камера GoPro), а авторите на 10-те…

Прочитај повеќе
Настани

Конференција „Медиумската писменост во Македонија: во или вон образованието“

На 22 февруари 2018 година во Скопје, се одржа конференцијата „Медиумската писменост во Македонија: во или вон образованието“, на која се потенцираше потребата од континуирани обуки на наставниот кадар во основните и средните училишта. Настанот беше организиран од Високата школа за новинарство и за односи со јавноста во партнерство со Институтот за различности во медиумите…

Прочитај повеќе
Настани

Промовирано ДВД за Медиумска Писменост наменето за Основните училишта

Скопје, 25.01.2018г. – Во рамки на заложбите за поттикнување развој на медиумска писменост, Агенцијата, денес го промовираше првиот проект на неколку членки на Мрежата за медиумска писменост – ДВД наменето за основните училишта во Република Македонија. Проектот го финансираше Агенцијата, а го поддржаа Бирото за развој на образованието, и Министерството за образование кое во наредниот…

Прочитај повеќе
Настани

Четврти jавен состанок за 2017 година – промоција на www.mediumskapismenost.mk

Скопје, 22.12.2017г. – Денеска, Агенцијата го одржа последниот јавен состанок за 2017 година. За спроведените активности согласно Годишната програма за работа говореше д-р Зоран Трајчевски, директор на Агенцијата, кој ги презентираше активностите што Агенцијата ги реализираше во изминатото тромесечие – надзорите врз радиодифузерите, операторите на јавни електронски комуникациски мрежи и издавачите на печатени медиуми; изречените мерки;…

Прочитај повеќе
Кампањи

Медиумската писменост преку зборовите на Медиана

Високата школа за новинарство и за односи со јавноста продуцираше пет едукативни видеа во кои се обработуваат различни сегменти на медиумската писменост. Како главен лик е избрана младата ју-тјуберка Изабела Пан (Изабела Јакимовска), која во улога на Медиана, на еден симпатичен начин ги доловува основните концепти на медиумската писменост; советува како одговорно да се однесуваме…

Прочитај повеќе
Кампањи

Нов ТВ серијал „Во наше име “

„Во наше име” е ТВ серијал посветен на медиумската писменост кој е реализиран од Здружението за медиумска и комуникациска култура и граѓански права „Реформатор“, а се емитува во Вестите во 20.00 часот на ТВ 24 Вести, во текот на шест саботи почнувајќи од 25 ноември 2017 година,. Целата на е проектот е граѓаните да се…

Прочитај повеќе
Проекти

Младински Форум

Во фокусот на „Младинска медиумска писменост“се младите луѓе чија свест за медиумска писменост е непостоечка или на ниско ниво, но имаат интерес да земат учество во квалитетно споделување на нивните ставови и идеи, како и да известуваат за настани и случувања  чија крајна цел е да предизвикаат општествена промена. Проектот „Младинска медиумска писменост“  ќе овозможи…

Прочитај повеќе
Настани

Четврти јавен состанок на Агенцијата за 2016 година – Нивото на медиумската писменост кај возрасната популација во РМ

Скопје, 30.12.2016 г. – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, вчера го одржа последниот јавен состанок за 2016 година. На почетокот, Директорот на Агенцијата д-р Зоран Трајчевски ги презентираше активностите што Агенцијата ги реализираше изминатото тромесечје, согласно Годишната програма за работа. Фокусот на Агенцијата во последните три месеци беше посебно насочен кон мониторингот на изборното…

Прочитај повеќе
Кампањи

Патување кон медиумската писменост – За свесноста, Што правам јас

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги за македонската публика адаптираше уште еден видео спот кој е посветен на медиумската писменост, од циклусот спотови на меѓународната организација ЕАВИ, со наслов „За свесноста, што правам јас“.

Прочитај повеќе
Настани

Конференција „Медиумската писменост како предуслов за активно граѓанство“

На 27 октомври 2016г. се одржа конференцијата „Медиумската писменост како предуслов за активно граѓанство“, на која беше претставен извештајот од истражувањето „Медиумската писменост во Македонија: алката што недостасува за активно граѓанство“. Настанот беше организиран од Високата школа за новинарство и за односи со јавноста во партнерство со Институтот за различности во медиумите од Лондон и…

Прочитај повеќе
Настани

Трет јавен состанок на Агенцијата за 2015 година – Програма за поттикнување на медиумската писменост во Република Македониј

Скопје, 18.09.2015г. – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, во согласност со Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги го одржа третиот јавен состанок за 2015 година. За спроведувањето на Годишната програма за работа на АВМУ говореше д-р Зоран Трајчевски, директор на Агенцијата кој детално ги образложи реализираните активности: спроведените надзори над радиодифузерите, операторите на…

Прочитај повеќе
Кампањи

Каде е Горан?

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиуски услуги направи и адаптирана македонска верзија на спотот „Каде е Клаус?“ на германската организација klicksafe.de, чиј превод го направија вработени од Агенцијата, додека нахсинхронизацијата и титлувањето го реализираше ТВ Сител. Целта е уште еднаш да се сврти вниманието на родителите кон фактот дека во РМ постои софтвер, кој можат…

Прочитај повеќе
Кампањи

Авантурите на Јове и на албански јазик

Веќе познатите спотови на ЕАВИ за авантурите на момчето Јове, или Џек, низ медиумската писменост, се достапни и на албански јазик. Продуцирани се од страна на граѓанските здруженија Конеду глобал и Метаморфозис, со финансиска поддршка на Британската амбасада

Прочитај повеќе
Настани

Одржана работилница за медиумска писменост – Скопје, 27.04.2015 г.

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, во просториите на ЕУ Инфо центарот во Скопје организираше работилница на која беше претставена Нацрт-програмата за поттикнување на медиумската писменост во Република Македонија. Со Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, Агенцијата доби обврска да презема активности за поттикнување на медиумската писменост и како резултат, во Нацрт-програмата се…

Прочитај повеќе
Настани

Одржана дебата „Критичко разбирање на медиумите – род, млади, медиумска писменост“

Скопје, 23.12.2014г. – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, во рамките на исполнувањето на своите законски обврски да ја поттикнува медиумската писменост и да го следи третирањето на родот во медиумите,организираше дебата насловена “Критичко разбирање на медиумите – родот, млади, медиумска писменост”, којашто беше одржана во просториите на ЕУ Инфо-центарот во Скопје. Воведно обраќање на…

Прочитај повеќе
Настани

Агенцијата го одржa својот прв јавен состанок – Скопје, 19.03.2014 г

Скопје, 19.03.2014 г. – Денес, Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги согласно обврските утврдени во Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги го одржa својот прв јавен состанок. Неговата цел беше им се овозможи на сите заинтересирани страни да ги изразат своите ставови и мислења по однос на развојот на аудио и аудиовизуелните медиумски…

Прочитај повеќе