Денови на медиумска писменост 2023Настани

ЗНМ АКАДЕМИЈА ЗА ОДГОВОРНО И СЛОБОДНО НОВИНАРСТВО: „ТРЕНИНГ – АКАДЕМИЈА ЗА НОВИНАРИ И МЕДИУМСКИ РАБОТНИЦИ – Т-АЈМ“

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Европската федерација на новинари (ЕФН) и Иницијатива за Европска Перспектива (ИЕП), во рамките на Меѓународната недела на медиумска писменост, денеска ја презентираа иницијативата „Тренинг-Академија за новинари и медиумски работници – Т-АЈМ“ која има за цел да придонесе кон создавање поволна средина во која ќе се негува слободата на изразување…

Read article
Денови на медиумска писменост 2023Настани

СТОТИНА СРЕДНОШКОЛЦИ СЕ ЗАПОЗНАА СО РАБОТАТА НА РАДИО МОФ

Средношколци од повеќе училишта денеска имат можност да дојдат, влезат и ѕирнат во редакцијата на Радио МОФ, сега свежо реновирана, да ги запознаат новинарите и уредништвото и од прва рака да дознаат како се „пече“ новинарскиот производ. Исто така, кои се дневните задачи, улогата на медиумот, но и и аудио-визуелни алатки за работа на теми,…

Read article
Денови на медиумска писменост 2023Настани

Презентиран Водичот за обучувачи и за развивање вештини за медиумска писменост

Институтот за комуникациски студии (ИКС) во Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ) организираше презентација на Водичот за обучувачи – Развивање вештини за медиумска писменост.   На презентацијата, учествуваа професори, наставници и ученици од повеќе средни училишта од државата. Претставници на ИКС им го пренесоа искуството од имплементирањето на овој модел и водич во средното…

Read article
Денови на медиумска писменост 2023Настани

ОДРЖАН ПРЕС АГОЛ СО Д-Р МАРЈАН ТАНУШЕВСКИ ОД БИТОЛА, НОВИНАР НА МИА

Медиумската писменост е интелектуална слобода, истакна проф. д-р Марјан Танушевски од Битола, новинар на МИА, на денешниот Прес-Агол што се одржа во Бизнис академија Смилевски – Битола, а во рамки на манифестациите Денови на медиумска писменост. На интерактивна средба со студенти, професори и новинари, Танушевски посочи дека ако медиумска писменост е спосбност за пристап, анализа,…

Read article
Денови на медиумска писменост 2023Настани

ОДРЖАНА ЈАВНА СЕДНИЦА НА КОМИСИЈАТА ЗА ЖАЛБИ ПРИ СОВЕТОТ ЗА ЕТИКА ВО МЕДИУМИТЕ НА МАКЕДОНИЈА

Жалбите што денеска, на јавна седница, ги разгледуваше Комисијата за жалби при Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) главно се однесуваа на плагијаторство, или т.н.”copy-paste” новинарство (прекршување на чл.12 од Кодексот на новинарите), нарушени авторски права, плагијати, неконтактирање на втората страна во сториите. Комисијата составена од Мирче Адамчевски, Снежана Трпевска, Мери Јордановска, Димитар…

Read article
Денови на медиумска писменост 2023Настани

ЈАВНА ДЕБАТА ЗА УЛОГАТА НА МЕДИУМИТЕ НА ЗАЕДНИЦАТА ВО ПОТТИКНУВАЊЕТО НА ПЛУРАЛИСТИЧКАТА ДЕМОКРАТИЈА

На онлајн дебатата која се одржа во рамки на Деновите на медиумската писменост, граѓанските организации кои работат на локално ниво дебатираа за факторите кои го попречуваат вклучувањето во јавната сфера на граѓаните со различни облици на попреченост. Поттик за дебатата беа наодите од најновото истражување што го спроведоа самите граѓански организации од Источниот и Југоисточниот регион, во соработка…

Read article