Медиумска писменост во дигиталните простори
24-31 Октомври

Мрежата за медиумска писменост во периодот од 24-31 октомври ги организираше „Деновите на медиумска писменост 2023“, со кои прослави мал јубилеј, 5-то издание на најзначајниот национален настан за мобилизирање на граѓаните, образовните установи, граѓанските организации, медиумите и државните институции и за подигнување на свеста за важноста на медиумската и информациската писменост.

„Деновите на медиумска писменост 2023“ се одржаа под мотото: „БРЗ ПРСТ, ЛАЖНИ ВЕСТИ НОСИ“, со голем број разновидни настани, преку кои Мрежата даде свој придонес кон одбележувањето на Глобалната недела на медиумска и информациска писменост во организација на Алијансата за медиумска и информациска писменост на УНЕСКО. Оваа година темата на ДМП беше: „Медиумска писменост во дигиталните простори“ и, како и обично, беше произлезена од темата на Глобалната недела.

Свои активности за време на ДМП 2023 организираа повеќе членки на Мрежата за медиумска писменост: Фондацијата Метаморфозис, Македонскиот институт за медиуми, Институтот за комуникациски студии, Здружението на новинари, Советот за етика во медиумите, Институтот РЕСИС, Младинскиот образовен форум и Радио МОФ, Проектот на УСАИД „Младите размислуваат“ што го раководи ИРЕКС и Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги. Паралелно со програмата на настани, Јавниот радиодифузен сервис МРТ ги збогати своите програмски содржини со повеќе емисии посветени на темата медиумска писменост и зачестено ги емитуваше најавите за одржувањето на манифестацијата. Новинската агенција МИА, исто така, ја презеде улогата на медиумски поддржувач на манифестацијата со серија прилози за настаните, а информации објавуваа и онлајн медиумите portalb.mk, vistinomer.mk и meta.mk. Поддршка при организирањето на некои од настаните дадоа Делегацијата на Европската Унија и Претседателскиот центар за политичко образование.

Видео и аудио спотот за најавата на Деновите на медиумска писменост 2023 се достапни на следните линкови:

Аудио спот – Денови на медиумска писменост 2023

ТВ спот – Денови на медиумска писменост 2023

ЈАВНА ДЕБАТА ЗА УЛОГАТА НА МЕДИУМИТЕ НА ЗАЕДНИЦАТА ВО ПОТТИКНУВАЊЕТО НА ПЛУРАЛИСТИЧКАТА ДЕМОКРАТИЈА

На онлајн дебатата која се одржа во рамки на Деновите на медиумската писменост, граѓанските организации кои…

Прочитај повеќе