Денови на медиумска писменост 2022Настани

ГОДИШЕН СОСТАНОК НА МРЕЖАТА ЗА МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ

На 31 октомври 2022 година со почеток во 13:00 часот, Мрежата за медиумска писменост ќе го одржи Годишниот состанок. Состанокот ќе се одржи во просториите на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, конференциска сала на 2-от кат.

Read article
Денови на медиумска писменост 2022Настани

ПАНЕЛ-ДИСКУСИЈА „РАЗЛИЧНОСТИТЕ И ДЕЗИНФОРМАЦИИТЕ ВО ЗАПАДЕН БАЛКАН“

Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“ Ве поканува на панел-дискусијата „Различностите и дезинформациите во Западен Балкан“, која ќе се одржи на 31 окотмври 2022 година во Скопје, со почеток во 14:00 часот, на платформата за видео комуникација Zoom. Дискусијата е отворена за јавноста и претставници од медиумите. Заинтересираните може да ја проследат истата на следниот…

Read article
Денови на медиумска писменост 2022Настани

МУЛТИМЕДИЈАЛНА ИЗЛОЖБА: „СТАКЛЕНА СОБА – ПОГРЕШНИ ИНФОРМАЦИИ И МАНИПУЛАЦИИ НА ИНТЕРНЕТ“

Изложбата ќе биде отворена на 1 ноември 2022 во 19:30 часот во „Европска куќа“ во Скопје / Europe House Skopje​, и ќе биде достапна за посетителите во следните три месеци. Преку мултимедијални техники и алатки, посетителите ќе можат да дознаат повеќе за погрешните информации, за улогата на интернет-корисниците во нивното ширење, како и за бизнис-моделите, дизајнерските…

Read article
Денови на медиумска писменост 2022Настани

ПОДКАСТ НА ИНСТИТУТОТ МАКС ВАН ДЕР ШТУЛ: ИДНАТА ГЕНЕРАЦИЈА ВО ЕРАТА НА ДЕЗИНФОРМАЦИИ

Истражувачкиот кластер за медиумска писменост и дезинформации (MeDisInfo) на Институтот Макс ван дер Штул, во Универзитетот на Југоисточна Европа (УЈИЕ), во вторник, 1 ноември 2022 година, во 10 часот, ќе го емитува Подкастот: Идната генерација во ерата на дезинформации. Гости-говорници во овој подкаст се студентите на УЈИЕ: Ваљон Даути од Факултетот за современи науки и…

Read article