Денови на медиумска писменост 2022Настани

ПРВА ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА ЗА МЕДИУМСКАТА ПИСМЕНОСТ НА ФИЛОЛОШКИОТ ФАКУЛТЕТ „БЛАЖЕ КОНЕСКИ“ СКОПЈЕ

Панел дискусијата „Медиумската писменост и студентите“ е првиот јавен настан што Филолошкиот факултет „Блаже Конески“, ИКС и ИРЕКС го организираа во рамки на проектот „Воведување на медиумската писменост за идните филолози“, поддржан преку програмата „Младите размислуваат“ на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Продеканот за наука и меѓународна соработка, проф. д-р Маја Бојаџиевска, која го…

Read article
Денови на медиумска писменост 2022Настани

СРЕДНОШКОЛЦИТЕ НАЈЧЕСТО ПРЕПОЗНАВААТ ДЕЗИНФОРМАЦИИ ВО ЗДРАВСТВОТО И ПОЛИТИКАТА

Средношколците најчесто препознаваат дезинформации во здравството и политиката. Дезинформациите најчесто ги препознаваат во ударните и бомбастични наслови на социјалните мрежи велат учениците од средното медицинско училиште од Гостивар на работилницата: „Техники на новинарско пишување и препознавање на дезинформации“. Работилницата ја организираше Институтот за комуникациски студии на 26 октомври во рамки на Денови на медиумска писменост…

Read article
Денови на медиумска писменост 2022Состаноци на мрежата

ЗАПИСНИК ОД СОСТАНОКОТ НА МРЕЖАТА ЗА МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ ОДРЖАН ВО РАМКИТЕ НА ДЕНОВИ НА МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ 2022

Во понеделник, 31 октомври 2022 во 13 часот, во Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, се одржа состанок на Мрежата за медиумска писменост. На состанокот присуствуваа  Емилија Петреска – Камењарова (АВМУ), Сашо Богдановски (АВМУ), Виктор Стојанов (АВМУ), Марина Трајкова (АВМУ), Ивана Стојаноска (АВМУ), Марина Тунева (експертка за медиуми), Бојан Шашевски (МОФ), Даниела Станковска –…

Read article