ПубликацииПубликацииПубликацииПубликацииПубликацииПубликацииПубликацииПубликацииПубликацииПубликацииПубликацииПубликацииПубликации

Промовиран е Речникот на медиумската писменост на ИКС и ИРЕКС

Институтот за комуникациски студии и ИРЕКС, во рамките на Проектот на УСАИД за медиумска писменост „Младите размислуваат“, го промовираа Речникот на медиумската писменост. Ова лексикографско издание е прв сериозен обид за систематизирање на термините коишто се појавија во дигиталната ера и новите начини на комуникација, со развојот на медиумите и со појавата на нови алатки и активности…

Read article

Феминизмот и младинскиот активизам, теми на „ENGAGE 2023“

Во петокот на 9ти јуни 2023 година, во Младинскиот културен центар, по дванаесетти пат се одржа настанот за социјален активизам,  организиран од Радио МОФ и Младински образовен форум „ENGAGE 2023“. Темите на овогодишниот „ENGAGE“ беа феминизмот и младинскиот активизам, на кој домашни и странски активисти споделија знаења и искуства поврзани со граѓанска ангажираност, култура, социјална…

Read article

Промоција на Речник на медиумска писменост

Институтот за комуникациски студии Ве поканува на промoцијата на Речникот на медиумската писменост, што ќе се одржи во среда, 31 мај 2023 година, во 12 часот во Културно информативниот центар (КИЦ) во Скопје.  Ова лексикографско издание е прв сериозен обид за систематизирање на термините коишто се појавија во дигиталната ера и  новите начини на комуникација, со развојот на…

Read article

Повик за поддршка на медиумски продукти за разоткривање дезинформации

Институтот за комуникациски студии (ИКС) објавува повик за медиуми за поддршка на производство на медиумски продукти за разоткривање на мотиви, наративи и/или влијание на дезинформации во општествената сфера. Со повикот се поддржуваат поединци или тимови од новинари и медиумски работници вработени или ангажирани во медиумите за изработка на новинарски содржини. Повикот се спроведува во рамките…

Read article
ПрирачнициПрирачнициПрирачнициПрирачнициПрирачнициПрирачнициПрирачнициПрирачнициПрирачнициПрирачнициПрирачнициПрирачнициПрирачнициПрирачнициПрирачнициПрирачници

ДИГИТАЛНИОТ СВЕТ НА ГЕНЕРАЦИЈА АЛФА – Водич за медиумска писменост за родители и старатели

На 25 април 2023 година се одржи промоцијата на „Дигиталниот свет на генерација алфа – Водич за медиумска писменост за родители и старатели на деца од 5 до 10 години“, кој се реализираше во рамки на проектот за медиумска писменост на УСАИД „Младите размислуваат“, спроведен од ИРЕКС во партнерска соработка со МОФ. Радио МОФ веќе…

Read article

Улогата на институционалната транспарентност во справувањето со дезинформациите и шпекулациите во Северна Македонија

Истражувањето „Улогата на институционалната транспарентност во справувањето со дезинформациите и шпекулациите во Северна Македонија“ има за цел да идентификува како транспарентноста може да помогне во спротивставувањето на ширењето на дезинформации што ја поткопуваат довербата во државните институции. Истражувањето покажува како транспарентноста придонесува кон поголема отвореност и доверба на јавноста, и содржи препораки за зајакнување на…

Read article