Денови на медиумска писменост 2022Денови на медиумска писменост 2022

Специјална радио емисија за ДМП на УКЛО

Универзитетското радио УКЛО ФМ-Битола, радио на Универзитетот ,,Св.Климент Охридски“ – Битола, кое е дел од  Мрежата за медиумска писменост, сакајќи да даде свој придонес во рамките на одржувањето на Деновите на медиумска писменост 2022, најновото 37-мо издание на радиоемисијата за деца ,,Слушнете неее!“ го работеше под мотото  „Размислувај критички, состави ја целата приказна“. Целта беше слушателите да не…

Read article

Медиумска писменост – писменост на 21. Век

Медиумска писменост – писменост на 21. Век Скопје, 29 октомври 2022 (МИА) – Способноста за пристап, разбирање, анализа и критичка оцена на различните медиуми и медиумски содржини, како и создавање комуникациски содржини во различни контексти се основа на медиумската писменост. Таа е неопходна за непречено функционирање во сите сфери од општеството, особено во дигиталниот свет…

Read article
Видео Материјали

Промотивни видеа за визуелизација на Насоките за етичко известување на онлајн медиумите

Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) како партнерска организација на Советот за етика во медиумите (СЕММ), подготви видеа кои преставуваат практична визуелизација на Насоките за етичко известување на онлајн медиумите. Овие насоки, но и овие видеа служат за потсетување на основните етички правила за професионално известување за членките на Промедиа.мк

Read article
Денови на медиумска писменост 2022

ПРОГРАМА ЗА ДЕНОВИ НА МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ 2022

Од 25 октомври до 1 ноември, под мотото „Размислувај критички, состави ја целата приказна“, ќе се одржат четвртите по ред Денови на медиумска писменост 2022. Во организацијата и оваа година, се вклучија поголем број членки на Мрежата и нивни поддржувачи: Македонскиот институт за медиуми, ИРЕКС, Проект на УСАИД за медиумска писменост – Младите размислуваат, Агенцијата…

Read article
Истражување

Коалиција Маргини: Секојдневниот и емоционалниот живот на неправдата: Дискриминација, здравје и релации

Потребата за oва истражување произлезе од долгогодишните искуства и согледувања за неповолната позиција и мноштвото неповолни фактори што ги засегаат маргинализираните социјални, етнички и сексуални малцинства. Идејата е да се опфатат различните аспекти и влијанија врз позицијата на малцинствата и нивната маргинализација преку субјективните искуства и доживувања на дискриминација и неправда, и нивната севкупна здравствена…

Read article
Истражување

Истражување: Ефектот на дезинформациите и странските влијанија врз демократските процеси во Северна Македонија

„Сознанијата од истражувањето и новинарската дејност се основа за иницијатива за застапување што ги обединува релевантните чинители (владини институции, медиумски здруженија, индивидуални медиуми, граѓански организации, научно-образовната заедница и приватниот сектор) за да им се спротивстават на токсичните ефекти од дезинформациите преку создавање ефикасен модел со инклузија на сите засегнати страни. Емпириските податоци од истражувањето овозможуваат…

Read article