Uncategorized @mkДенови на медиумска писменост 2023

ЗАВРШИ СТУДЕНТСКАТА ШКОЛА ЗА МЕДИУМСКА И ИНФОРМАЦИСКА ПИСМЕНОСТ НА УНЕСКО

Седумнаесет студенти од Македонија и Албанија учествуваа на студентската школа за медиумска и информациска писменост на УНЕСКО што се одржа од 28 до 31 октомври во Охрид. За време на интензивната четиридневна програма, студентите учеа за клучните концепти на медиумската писменост, говорот на омраза, стереотипите и предрасудите присутни во медиумите и за известувањето за различностите,…

Read article
Uncategorized @mkДенови на медиумска писменост 2023Состаноци на мрежата

ЗАПИСНИК ОД СОСТАНОКОТ НА МРЕЖАТА ЗА МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ ОДРЖАН ВО РАМКИТЕ НА ДЕНОВИ НА МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ 2023

Во понеделник, 31 октомври 2023 во 13 часот, во просториите на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, се одржа состанок на Мрежата за медиумска писменост. Со состанокот се заокружи програмата на  Деновите на медиумска писменост 2023, што веќе стана традиција во организирањето на Деновите на медиумска писменост. На состанокот присуствуваа Емилија Петреска – Камењарова…

Read article
Uncategorized @mkДенови на медиумска писменост 2023

СОЦИЈАЛНИТЕ МЕДИУМИ И МЕДИУМСКАТА „НЕПИСМЕНОСТ“ МОЖНОСТ ЗА МАНИПУЛАЦИЈА СО ГЛАСОТ НА ГРАЃАНИТЕ

Најновата анкета на ЕВРОМЕТАР покажува дека над половина од граѓаните за политички теми најчесто се информираат преку интернет. Од нив, најголем дел, над 90 отсто, тоа го прават преку социјалните мрежи, кои, истовремено, се најплодната почва за дезинформации. Имајќи предвид дека следната година е предвидена за избори, како и фактот дека кандидатите и политичките партии…

Read article
Uncategorized @mkДенови на медиумска писменост 2023

Изработен документарен филм – 5 години Денови на медиумска писменост

Мрежата за медиумска писменост оваа година одбележува пет години од своето постоење, и по тој повод, а со цел да се направи колаж од активности кои досега се реализирани, изработен е документарниот филм 5 години Денови на медиумска писменост. Филмот трае 10 минути и содржи куса рекапитулација, не на сите настани, туку на главните теми…

Read article
Uncategorized @mkДенови на медиумска писменост 2023

Отворена изложбата „Дигиталниот свет, стапица за личните податоци“

Во следните два месеци во „Europe House“ Скопје, сите заинтересирани посетители ќе може да ја погледнат мултимедијалната изложбата „Стаклена соба: Дигиталниот свет – стапица за вашите лични податоци“. Изложбата се состои од илустрирани постери и видео анимации, осмислени и подготвени од Тактикал Тек (Tactical Tech), меѓународна невладина организација со седиште во Берлин, коишто сликовито доловуваат…

Read article
Денови на медиумска писменост 2023

Работилница „Од радиодифузија до интернет – патот кон модерна регулација на медиумите“

Во рамки на Деновите на медиумска писменост 2023, Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги за своите вработени ќе ја одржи работилницата „Од радиодифузија до интернет – патот кон модерна регулација на медиумите“. Работилницата ќе ја држи др. Мајке Исенберг од регулаторот за медиуми на Северна Рајна Вестфалија, која ќе ги сподели знаења и искуства…

Read article