Денови на медиумска писменост 2023Настани

Презентиран Водичот за обучувачи и за развивање вештини за медиумска писменост

Институтот за комуникациски студии (ИКС) во Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ) организираше презентација на Водичот за обучувачи – Развивање вештини за медиумска писменост.   На презентацијата, учествуваа професори, наставници и ученици од повеќе средни училишта од државата. Претставници на ИКС им го пренесоа искуството од имплементирањето на овој модел и водич во средното…

Read article
Денови на медиумска писменост 2023Настани

ОДРЖАН ПРЕС АГОЛ СО Д-Р МАРЈАН ТАНУШЕВСКИ ОД БИТОЛА, НОВИНАР НА МИА

Медиумската писменост е интелектуална слобода, истакна проф. д-р Марјан Танушевски од Битола, новинар на МИА, на денешниот Прес-Агол што се одржа во Бизнис академија Смилевски – Битола, а во рамки на манифестациите Денови на медиумска писменост. На интерактивна средба со студенти, професори и новинари, Танушевски посочи дека ако медиумска писменост е спосбност за пристап, анализа,…

Read article
Денови на медиумска писменост 2023Настани

ОДРЖАНА ЈАВНА СЕДНИЦА НА КОМИСИЈАТА ЗА ЖАЛБИ ПРИ СОВЕТОТ ЗА ЕТИКА ВО МЕДИУМИТЕ НА МАКЕДОНИЈА

Жалбите што денеска, на јавна седница, ги разгледуваше Комисијата за жалби при Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) главно се однесуваа на плагијаторство, или т.н.”copy-paste” новинарство (прекршување на чл.12 од Кодексот на новинарите), нарушени авторски права, плагијати, неконтактирање на втората страна во сториите. Комисијата составена од Мирче Адамчевски, Снежана Трпевска, Мери Јордановска, Димитар…

Read article
Денови на медиумска писменост 2023Настани

ЈАВНА ДЕБАТА ЗА УЛОГАТА НА МЕДИУМИТЕ НА ЗАЕДНИЦАТА ВО ПОТТИКНУВАЊЕТО НА ПЛУРАЛИСТИЧКАТА ДЕМОКРАТИЈА

На онлајн дебатата која се одржа во рамки на Деновите на медиумската писменост, граѓанските организации кои работат на локално ниво дебатираа за факторите кои го попречуваат вклучувањето во јавната сфера на граѓаните со различни облици на попреченост. Поттик за дебатата беа наодите од најновото истражување што го спроведоа самите граѓански организации од Источниот и Југоисточниот регион, во соработка…

Read article
Uncategorized @mkДенови на медиумска писменост 2023

Отворена изложбата „Дигиталниот свет, стапица за личните податоци“

Во следните два месеци во „Europe House“ Скопје, сите заинтересирани посетители ќе може да ја погледнат мултимедијалната изложбата „Стаклена соба: Дигиталниот свет – стапица за вашите лични податоци“. Изложбата се состои од илустрирани постери и видео анимации, осмислени и подготвени од Тактикал Тек (Tactical Tech), меѓународна невладина организација со седиште во Берлин, коишто сликовито доловуваат…

Read article
Денови на медиумска писменост 2023

Работилница „Од радиодифузија до интернет – патот кон модерна регулација на медиумите“

Во рамки на Деновите на медиумска писменост 2023, Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги за своите вработени ќе ја одржи работилницата „Од радиодифузија до интернет – патот кон модерна регулација на медиумите“. Работилницата ќе ја држи др. Мајке Исенберг од регулаторот за медиуми на Северна Рајна Вестфалија, која ќе ги сподели знаења и искуства…

Read article