Денови на медиумска писменост 2023

Најава на конференција 24.10.2023

Петтите по ред Денови на медиумска писменост (2023) ќе започнат со Конференцијата „Медиумска писменост во дигиталните простори“, која ќе се одржи на 24 октомври, во Рагуза 360 во Скопје. Официјалното отворање започнува во 10 часот. Конференцијата е во организација на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, Метаморфозис, Македонскиот институт за медиуми и ИРЕКС (со…

Read article
Денови на медиумска писменост 2023Настани

Отворен медиумски ден во Радио МОФ

Радио МОФ во склоп на Деновите на медиумска писменост 2023 организира Отворен ден, кој ќе се одвива во петок, 27 октомври од 10 до 12 часот. Сите заинтересирани млади имаат можност да дојдат, влезат и ѕирнат во редакцијата на Радио МОФ, да ги запознаат новинарите и уредништвото, но и да дознаат како се „готви“ новинарскиот…

Read article
Денови на медиумска писменост 2023Настани

Поткаст – дискусија „Медиумската писменост во дигитал- ниот простор“

Дигиталниот живот носи нови навики за информирање, комуницирање, себепретставување и социјализирање. Тоа се секојдневието кое го живееме, сега и тука. Социјалните мрежи и онлајн медиумите од една страна, овозможуваат средина што поттикнува раст и напредок, но истовремено носат и предизвици и нус-појави од брзата дигитализација и лесните форми на комуникација. Оттука, Радио МОФ преку подкаст…

Read article
Денови на медиумска писменост 2023Настани

Прес агол со проф. д-р. Марјан Танушевски

Бизнис Академија Смилевски-БАС, континуирано седум години, во рамки на наставниот предмет „Односи со јавност“ со посебен модул „Медиумска писменост“ овозможува расветлување на состојбите со медиумската писменост, компаративни анализи и препораки. На 27 октомври во БАС-Битола, проф. д-р Марјан Танушевски, новинар на МИА ќе одржи академски час – прес агол кој е во функција на Денови…

Read article
Денови на медиумска писменост 2023

Он лајн дебата „Медиумите на заедницата и плуралистичката демократија“

На 25 октомври, Институтот РЕСИС (www.resis.mk) ќе одржи онлајн дебата на тема „Медиумите на заедницата и плуралистичката демократија“ на која ќе ги презентира наодите од истражувањето кое го спроведе минатата година „Комуникациски потреби на лицата со попреченост од Источниот и Југоисточниот регион“, дел од проектот „Поттикнување на граѓанскиот ангажман во локалното владеење – Локални Активни…

Read article
Денови на медиумска писменост 2023

ВАЛИС ЗА МИА: ГРАЃАНИТЕ ПОД УДАРОТ НА ДЕЗИНФОРМАЦИИ ПОЧНУВААТ ДА СЕ СОМНЕВААТ И ВО ВЕРОДОСТОЈНИТЕ ИЗВОРИ

Дезинформациите и кризите се во меѓузависна врска, а проблемот е што луѓето денес се соочени со толку многу дезинформации, поради што им станува тешко да разграничат на кои извори може да им веруваат, вели во интервју за МИА претседателката на ЕУ Дисинфо Лаб, Диана Валис. Со Валис разговаравме за време на годишната Конференција на ЕУ…

Read article