Мрежата има 53 членки (јавни институции и министерства, граѓански организации, образовни установи и радиодифузери) и е контиунуирано отворена за нови членови – потребно е само да се прифати Актот за формирање и да се достави во АВМУ потпишана Пристапница. 

Таа беше формирана на иницијатива на Агенцијата но им припаѓа на сите и ќе биде онолку успешна колку што сите ќе бидат подготвени да ја користат.

Нејзината промоција беше на 27 април 2017 година 

Работен состанок на Мрежата за медиумска писменост  – 07.06.2018

Одржан состанок на Мрежата за медиумска писменост – 17.05.2019

Одржан состанок на Мрежата за медиумска писменост – 03.10.2019

МРЕЖА ЗА МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ
НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

АВМУ

visoka-skola

ВШ

Конеду Глобал

ЗНМ

Хелсиншки комитет

infocentar

НВО Инфоцентар

Младински совет

OPM

ОПМ

QMBI

QMBI

ЕКВАЛИС

Здружение Диверзити Медиа

ДАЈТЕ НИ КРИЛЈА

ЗДРУЖЕНИЕ НА ГРАЃАНИ МЕДИА ПЛУС

МКД.мк

МТСП

ИКС

Агенција за филм

ТВ Шења

ERA

ТВ ЕРА

Исламски Форум

УКЛО ФМ

tvspectra

ТВ Спектра

Радио Свети Николе

 ЗДР-ADW

 1TV

 

МОФ

АЕК

МОН

dzlp

ДЗЛП

Коалиција Маргини

Реформатор

ЕВРОТИНК

ИММЕК Институт

TVKanal21

ТВ 21

tvalfa

ТВ Алфа

ФОРУМ 16

РЕСИС

ИНСТИТУТ  ОХРИД

Институтот за социолошки и политичко-правни истражувања

Вредност за Европско Знаење (ВЕЗ)

МИМ

Antenna 5 Radio Network

Радио Антена 5

СЕММ

 

Метаморфозис

public researchПаблик

media deveopmentЦРМ

АРНО

TV PlusТВ Плус

logo VCSВЦС

ГАНИМЕД

РЕСУРСЕН ЦЕНТАР

КАНАЛ 77

                                                           

МРТ

Во јули 2018 година, престана членството на Радио Слободна Македонија бидејќи му беше одземена дозволата за емитување.