Мрежата во време на Ковид-19: Ресурси против дезинформации и медиумски манипулации

Институтот за комуникациски студии ги прилагоди своите онлајн ресурси наменети за препознавање на напливот дезинформации и погрешни информации во услови на коронавирус. На двете свои веб страници ИКС објави бројни текстови, блогови, видеа и други медиумскисодржини со насоки за писменост за вести и медиуми.

На www.stopdezinformacii.mk посветена на борба со дезинформациите, Институтот објави:

Блогови: Вистината – Оружје против лажните џести (https://stopdezinformacii.mk/2020/03/25/vistinata-oruzje-protiv-laznite-vesti/), СКАНДАЛ! ПОГЛЕДНЕТЕ ТУКА: КАКО ДА ПРЕПОЗНАЕШ МЕДИУМСКИ НЕПИСМЕН (https://stopdezinformacii.mk/2020/03/18/skandalozno-poglednete-tuka-kako-da-prepoznaes-mediumski-nepismen/), Вирусот на лагата е поопасен од коронавирусот (https://stopdezinformacii.mk/2020/03/17/virusot-na-lagata-e-poopasen-od-koronavirusot/), Најтешката лекција ја учиме покрај празните ученички клупи (https://stopdezinformacii.mk/2020/03/16/najteskata-lekcija-ja-ucime-pokraj-praznite-ucenicki-klupi/), Време е да се справиме со неписмените вести (https://stopdezinformacii.mk/2020/03/10/vreme-e-da-se-spravime-so-nepismenite-vesti/)

  • Инфографици со информации како да се препознаат различните видови дезинформации, погрешни информации и злонамерни информации, презентирани на едноставен начин лесен за разбирање (https://stopdezinformacii.mk/infografici/)
  • Квизови кои им помагаат на луѓето вештини за препознавање лажни вести, каков што е квизот: Можете ли да ги препознаете дезинформациите во известувањето за КОВИД-19? (https://stopdezinformacii.mk/kvizovi/)

На веб страницата www.medium.edu.mk, ги ангажираше средношколците и ги објави резултатите од нивните активности, како на пример:

  • Видео Одржувајте ја вашата медиумска при корона-инфодемија, продуцирани од средношколци (https://www.medium.edu.mk/)

Неколку ивдеа со совети што да се прави во услови на корона, исто така подготвени од средношколци:  https://medium.edu.mk/srednoskolski-medium/mediumcidoma