ДВД-то насловено „Информации, видеа и други документи за МЕДИУМСКАТА ПИСМЕНОСТ“ e првиот проект на дел од членките на Мрежата.  Наменето е за основните училишта во Македонија. Неговата дистрибуција е одобрена од Бирото за развој на образованието, а се реализира со помош од Министерството за образование.

Заедно со ДВД-то, до основните училишта е испратен и леток насловен „За медиумската писменост“  изработен од Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги АВМУ. Во него на едноставен јазик се даваат одговори на прашањата: Што е тоа медиумска писменост?, За кого е важна таа?, На кои медиуми се однесува?, Зошто е важна? и Како критички да се оценуваат медиумските содржини?

Ганимед

 

Конкурс за средношколците во Битола на тема Медиумска писменост и критичко размислување

Здружението ГАНИМЕД од Битола во изминатите две недели успешно ги спроведе седумте работилници, предвидени за 140 битолски средношколци од 7 училишта од Битола. Последната работилница се одржа на 1 ноемрви 2018 година заедно со дваесет ученици од СОЗУ „Кузман Шапкарев“. Главна цел на овие работилници е неформална едукација на младите средношколци за медиумска писменост, преку стимулирање на критичко мислење, плурализам на ставови и ширење на демократски вредности.

Прочитај повеќе…

КриТинк – ААВМУ

 

 

Грантисти од проектот „КриТинк“ во посета на Агенцијата

Скопје, 05.11.2018г. –  Грантистите од програмата за мали грантови на проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност – КриТинк“, организиран од Фондација Метармофозис и Еуротинк – Центар за европски стратегии, на 2 ноември ја посетија Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги.

Претставниците на граѓанските организации имаа можност да се запознаат со надлежностите на Агенцијата и нејзиното секојдневно работење, проектите од поширок јавен интерес и можноста за поднесување претставки за работењето на радиодифузерите, печатените медиуми и кабелските оператори. Посебен акцент беше ставен на активностите за развој на медиумската писменост во Република Македонија, функцијата и активностите на Мрежата за медиумска писменост, со насоки како граѓанските организации да станат дел од неа.

Прочитај повеќе…

ИКС

 

 

ИКС ја најавува Неделата против лажните вести од 12ти до 18ти ноември

Институтот за комуникациски студии (ИКС) во рамки на проектот „Писменост за вести и дигитална писменост“ на МИМ, ИКС, ССНМ и МДИ од Лондон, подготвува серија обуки, дебати, онлајн квизови и видеа, како дел од Недела против лажните вести, која ќе се одржи во период од 12ти до 18ти ноември.

Активностите имаат цел да поттикнат критичко размислување и да ја подигнат свеста за штетата која лажните вести, манипулациите и дезинформациите, ја нанесуваат на целото општество.

ГАНИМЕД

 

 

Работилници со средношколци од седум средни училишта од Битола во рамки на проектот „Тема за дилема“

Во рамки на проектот „Тема за дилема“ на 22 октомври 2018 година во Битола, започнаа да се реализираат работилници со средношколци од седум средни училишта од Битола. Работилниците предвидуваат медиумско описменување на околу 140 битолски средношколци, проширување на нивното формално образование и најважно од сè зголемување на свеста во контекст на критичкото мислење и селекција на медиумските содржини.

Проектот го реализира Здружението ГАНИМЕД од Битола со медиумскиот партнер ТВ21 и е дел од проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност – КриТинк“ кој е спроведуван од Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“ и „Евротинк“ – Центар за европски стратегии. Проектот е финансиран од Европска Унија.

Прочитај повеќе…

КриТинк

 

 

Воведна средба со грантистите од програмата за мали грантови на проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност – КриТинк“

Во склоп на програмата за мали грантови од проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност – КриТинк“, на 19 октомври 2018 година во Граѓанскиот ресурсен центар Скопје, се одржа воведна средба за грантистите. Во рамки на средбата, шесте грантисти од шест различни плански региони во Македонија, преку презентирање на своите проекти, имаа прилика да ја запознаат јавноста со истите, како и да разменат идеи за понатамошното спроведување на активностите.

Дополнително, средбата беше искористена за обука на која на грантистите им беа дадени насоки за раководење на проектите, за планот за мониторинг и евалуација на имплементираните активности, како и за начинот на кој ќе ги направат своите проекти видливи за пошироката јавност.

Прочитај повеќе…

 

МИМ-АВМУ 

 

 

Одржана работилница на тема „Зајакнување на Мрежата за медиумска писменост на Р. Македонија преку размена на искуства

На 21 септември 2018 година, Македонскиот институт за медиуми во соработка со Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги одржа работилница на тема  „Зајакнување на Мрежата за медиумска писменост на Р. Македонија преку размена на искуства“. Целта на настанот беше да се пренесат искуства за стратегиите и активностите потребни при планирање проекти за медиумска писменост, како и добри практики произлезени од соработката меѓу релевантните чинители, со осврт на примерот на Република Ирска, кадешто функционира мрежа за медиумска писменост и овој концепт има голема поддршка од институциите и од општеството.

Прочитај повеќе …

 

КриТинк 

КриТинк – проект за медиумска писменост со повик за мали грантови

На 1 јуни се одржа почетниот настан на проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност – КриТинк“ на Фондацијата Метаморфозис и Евротинк, кој ќе се спроведува во наредните 3 години, со поддршка од Европската Унија. Целта е да се поттикне соработката на полето на развој на критичко мислење и медиумска писменост во духот на отвореност и соработка на сите засегнати страни. При тоа беше најавен првиот повик за 16 мали грантови, во износ од 5-7000 евра по грант, за кој можат да се пријават граѓански организации. Пријавувањето трае до 6 јули 2018 г. до 17 ч. исклучиво online преку формуларот за аплицирање достапен на официјалната интернет страница на овој проект

Прочитај повеќе…

 

visoka-skolaВисока школа за новинарство

Доделени наградите на конкурсот „Изрази се преку медиумите“

На конкурсот „Изрази се преку медиумите“ на тема „Би сакал/а во мојата општина да …“ првата награда ја освоија група ученици од СОУ „Митко Пенџуклиски“ Кратово, втората му припадна на Стефан Митиќ од гимназијата „Орце Николов“ од Скопје, а третата ја доби Берат Ахметај од СЕТУГС „Михајло Пупин“ од Скопје. Наградите беа доделени на 10 мај 2018, а конкурсот беше организиран од Високата школа за новинарство и за односи со јавноста, во партнерство со Институтот за различности од Лондон и дневниот весник „Нова Македонија“.

Прочитај повеќе…

СТРЕТ

„Ученици од Македонија, Хрватска и Литванија собираа средства преку тивка аукција на фотографии со филантропски пораки “

Скопје, 7-ми мај, 2018 – Во петокот (4-ти мај) во Иновацискиот Центар-Телеком се одржа СТРЕТ Гала настанот за прибирање на средства преку тивка аукција на фотографии. Посетителите се наддаваа за ученичките фотографии од Скопје, Ријека и Радвилишкис кои беа дел од кампањата „Добрината е насекаде околу нас, треба само да ја препознаеме“. Вкупната сума која се оствари од продажбата е во висина од 11 200 денари. Собраните средства  учениците самостојно ќе одлучат како ќе ги донираат или реупотребат, применувајќи ги притоа принципите  на одржливост и стратешко донирање за кои учеа во претходните фази од проектот. Проектот „Ученици денес-одговорни претпримачи утре“ го координира Здружението за социјални иновации „АРНО“, и се спроведува во Македонија, Хрватска, Литванија и Белгија  во рамки на програмата Еразмус + со поддшрка од Европската Комисија. Повеќе информации на линкот https://mim.org.mk/mk/novosti/1087-efikasna-samoregulacija-i-mediumski-pismeni-gragjani-za-odgovorno-komuniciranje-onlajn

Македонски институт за медиуми

Ефикасна саморегулација и медиумски писмени граѓани за одговорно комуницирање онлајн

Поттикнување на критичкото размислување и медиумската писменост кај корисниците на социјалните мрежи, подигнување на политичката култура на комуницирање, ефективна и независна саморегулација онлајн и доследна примена на законите се некои од предлозите во однос на решавањето на проблемите во комуникацијата во интернет-просторот, што беа истакнати на конференцијата „Права и обврски при комуницирање на Интернет“, одржана на 26 април 2018 година.

Настанот го организираше МИМ во рамки на заедничкиот проект на Европската Унија и на Советот на Европа, со наслов „Зајакнување на судската експертиза за слободата на изразување и за медиумите во Југоисточна Европа (JUFREX)“.  Повеќе информации на линкот https://mim.org.mk/mk/novosti/1087-efikasna-samoregulacija-i-mediumski-pismeni-gragjani-za-odgovorno-komuniciranje-onlajn

visoka-skolaВисока школа за новинарство

Средношколски конкурс за најдобар медиумски производ „Изрази се преку медиумите“

Високата школа за новинарство и за односи со јавноста неодамна објави конкурс за најдобар медиумски производ (фотоприказна, постер или едноминутно видео) изработени од средношколци на тема „Би сакал/а во мојата општина да …“. Конкурсот трае до 29 април 2018 година, тројцата најдобро пласирани ќе добијат награди (таблет, мобилен телефон, камера GoPro), а авторите на 10-те најдобри производи ќе учествуваат на еднонеделниот летен камп за медиумска писменост во јуни.

Конкурсот е дел од активностите за унапредување на медиумската писменост во средното образование во Македонија, а повеќе информации за условите за конкурирање и формуларот за пријавување можете да најдете на: http://medium.edu.mk/srednoskolski-medium/izrazi-se-preku-mediumite.

visoka-skolaВисока школа за новинарство

Конференција „Медиумската писменост во Македонија: во или вон образованието“

На 22 февруари 2018 година во Скопје, се одржа конференцијата „Медиумската писменост во Македонија: во или вон образованието“, на која се потенцираше потребата од континуирани обуки на наставниот кадар во основните и средните училишта. Настанот беше организиран од Високата школа за новинарство и за односи со јавноста во партнерство со Институтот за различности во медиумите (ИРМ) од Лондон и дневниот весник „Нова Македонија“. Повеќе информации за конференцијата на следниот линк: http://medium.edu.mk

promociaПромовирано ДВД за Медиумска Писменост наменето за Основните училишта

Скопје, 25.01.2018г. – Во рамки на заложбите за поттикнување развој на медиумска писменост, Агенцијата, денес го промовираше првиот проект на неколку членки на Мрежата за медиумска писменост – ДВД наменето за основните училишта во Република Македонија. Проектот го финансираше Агенцијата, а го поддржаа Бирото за развој на образованието, и Министерството за образование кое во наредниот период ќе ја изврши дистрибуцијата на ДВД-то, до сите основни училишта во Република Македонија.

На ДВД-то се наоѓаат материјали, видео спотови, Конвенција за правата на децата и леток од Народниот правобранител со кои се објаснуваат правата на децата, и начинот како тие да се остварат. Материјалите ќе ги користат наставниците при обработувањето на теми поврзани со медиумите, и нивната намена е да ги подучат учениците како да ги восприемаат информациите, како да го одредат нивното потекло и да изградат критички пристап кон медиумските содржини.

„Важноста на овој проект е двојна, од една страна, наставниците добиваат конкретни пишани и видео материјали од кои ќе можат да се инспирираат и кои ќе можат да ги користат како нагледни средства со што медиумската писменост посуштински влегува во основните училишта, а од друга страна, соработката во Мрежата и надвор од неа полека но сигурно функционира“ – истакна директорот на Агенцијата, д-р Зоран Трајчевски за време на промоцијата.

На настанот се обратија и претставници на Високата школа за новинарство и односи со јавноста, Конеду глобал, Евротинк – Центар за европски стратегии и Народниот правобранител, кои говореа за содржината на материјалите со кои дадоа придонес кон проектот и воедно изразија задоволство од досегашната меѓусебна соработка. Материјали за ДВД-то обезбедија и Агенцијата, Македонскиот институт за медиуми, Метаморфозис, НВО Инфоцентар, Транспарентност Македонија, и Хелсиншки комитет за човекови права.

Младински Форум

Во фокусот на „Младинска медиумска писменост“се младите луѓе чија свест за медиумска писменост е непостоечка или на ниско ниво, но имаат интерес да земат учество во квалитетно споделување на нивните ставови и идеи, како и да известуваат за настани и случувања  чија крајна цел е да предизвикаат општествена промена. Проектот „Младинска медиумска писменост“  ќе овозможи три викенд обуки за 60 млади од Скопје, Велес и Тетово и една обука за граѓански организации кои ќе резултираат со продукција на едукативни содржини за слобода на изразување кај младите од маргинализираните заедници, без разлика на пол, етникум, социјален статус и сексуален и родов идентитет. По реализацијата на обуките, учесниците низ процес на менторство ќе работат на креирање на медиумски производи.

 

Линкови

http://www.nms.org.mk/mk/neevest-povik-za-uchestvo-na-rabotilnici-za-mediumska-pismenost/

http://www.medium.edu.mk/inicijativi-vesti/490-semm-uvazhi-sedum-zhalbi-za-neetichko-novinarstvo-inicirano-od-srednoshkolci

http://www.medium.edu.mk/inicijativi-vesti/489-mladinska-mediumska-pismenost-vo-skopje

http://medium.edu.mk/inicijativi-vesti/487-video-mladinska-mediumska-pismenost-vo-veles

http://www.mladi.mk/kategorii/obrazovanie/neevest-povik-za-uchestvo-na-rabotilnici-za-mediumska-pismenost/

https://www.youtube.com/watch?v=RBTCQnCPATI

https://www.youtube.com/watch?v=49wwlVQYxhs

https://www.youtube.com/watch?v=eaVuyZQrlvA&t=139s

visoka-skolaВисока школа за новинарство

Конференција „Медиумската писменост како предуслов за активно граѓанство“

На 27 октомври 2016г. се одржа конференцијата „Медиумската писменост како предуслов за активно граѓанство“, на која беше претставен извештајот од истражувањето „Медиумската писменост во Македонија: алката што недостасува за активно граѓанство“. Настанот беше организиран од Високата школа за новинарство и за односи со јавноста во партнерство со Институтот за различности во медиумите од Лондон и со дневниот весник „Нова Македонија“, а беше поддржан од Европската Унија. Повеќе информации за публикацијата, за конференцијата и за други активности и информации на Високата школа во врска со медиумската писменост на: http://www.medium.edu.mk/